Ali je potreben nadzornik pri gradnji?

V katerih primerih mora nadzornik nadzorovati gradnjo stanovanjske hiše? V primeru, da postavimo montažno hišo pri kateri bo sodeloval inštruktor proizvajalca, klet pa izdelamo sami oz. izbrano gradbeno podjetje (s.p., d.o.o.). Ali mora biti nadzornik pri vseh delih, kdo je lahko nadzornik in kakšen strošek predstavlja? Ali mora biti nadzornik prisoten pri delu ves čas ali pride na ogled samo občasno? Ali od nadzornika potrebujemo kakšno potrdilo in kakšno potrdilo je to in kdaj to potrdilo rabimo?

  
Tudi če gradite v lastni režiji boste potrebovali nadzornika gradnje. Gradbeni nadzor lahko poverite posamezniku, ki po določbah izpolnjuje pogoje za odgovorno vodenje del ali odgovorno projektiranje (ki ima ustrezno dovoljenje), vendar to ne more biti isti projektant, ki je drugače sodeloval pri gradnji.
  

Kar pa se tiče samih del, je ravno v tem bistvi gradnje v lastni režiji ravno v tem, da kot investitor sam gradite hišo oziroma ob pomoči družinskih članov oziroma sosedov… Za natančnejše pogoje v zvezi z tako gradnjo si poglejte Gradnjo v lastni režiji in Zakon o graditvi objektov (zlasti člen 79. in 174).
 
Več si preberite v rubriki Nadzor.

 
Vprašanje poslal: Tina
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas