Zamenjava azbestnih plošč na fasadi

Pozdravljeni; naša družina živi v večstanovanjskem bloku, ki je bil zgrajen leta 1966. Fasada na bloku je po večini "oblečena" v salonit plošče, ki so "strupene" in v razpadajočem stanju. Ker se stanovalci nekako ne zedinimo o menjavi, nas zanima, ali je obnovo možno speljati samo na našem delu in kakšna je eventuelna rešitev. Na zunanjem delu je torej salonit plošča, vmes naj bi bila neka izolacija, potem pa "neka iver plošča". Stanovanje je zaradi tega tudi vlažno in predvsem slabo toplotono in zvočno izolirano. Prosim, če nam lahko svetujete na koga se lahko obrnemo po nasvet. Hvala in lep pozdrav.
Zamenjava azbestnih plošč na fasadi

  
Sanacija je možna, vendar izvedba samo na vašem delu ni preveč smiselna in smotrna.
 
Najboljša rešitev za vso stavbo bi bila celotna sanacijo fasade - trenutno (marec 2007) lahko dobite tudi subvencijo s strani države, ugodne kredite s strani ekosklada, zato se vam splača malce pogledati naokoli - mogoče boste s temi argumenti lažje prepričali ostale lastnike.
 
Zakaj ni smiselna sanacija samo na vašem delu:

  1. plačati boste morali sami celotna "pripravljalna dela" kot so morebitna zapora ceste ali dela cestišča, postavitev in najem eventuelno potrebnih fasadnih odrov (višje ko je stanovanje, večji je strošek - cca 5 €/m2 površine odra)
  2. v kolikor je vaše stanovanje na sredini, vam bo z zgornjega dela fasade še vedno zamakalo za vašo obnovljeno izolacijo
  3. ob delni prenovi boste posegli tudi na območja sosedov - če ne že z deli pri izolaciji pa vsaj pri ponovni vpozstavitvi salonitnih plošč okoli vašega dela
  4. na koncu - pa še estetsko ni ...


Ponovno vam predlagamo pregled vseh možnih ugodnosti, ki so ta trenutek na razpolago, ter da na njih opomnite upravnika, ki bo potem (upamo da kot dober gospodar - za kar ga plačujete) le pristopil k prepričevanju ostalih lastnikov.
  

 
Vprašanje poslal: Tjaša Kuplen
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas