Vlažne stene v pritličju

Imamo stanovanje v pritličju. Hiše je v zemlji za eno opeko. Stene so vlažne in se omet lušči. Za sanacijo vlage imamo več predlogov, pa bi rada še neo neodvisno strokovno mnenje. Ponudbo imamo za elektronsko napravo g. Vovka, za sušenje sten in tlakov g. iz Metlike, moj mož pa vztraja na odstranitev tlakov in postavljanje novih. Hidroizolacija je bila narejena /1986/. Ugotovljeno je, da vlaga pronica v stene iz kanalizacije, imamo greznico na dvorišču, in betonski jašek med temeljem in nosilno steno. Lepo prosim za mnenje, kaj narediti.
Vlažne stene v pritličju
   
Po vašem opisu sodeč imate napačno izvedene zidove. Opečna opeka ne sme biti v stiku z zemljo, saj opeka nase vleče vlago, jo zadržuje in oddaja v prostor, pri tem pa še razpada.
 
Rešitev je sestavljena iz dveh korakov:
  1. preprečitev ponovnega dostopa vlage
  2. sanacija nastalih poškodb
  
Najprej bi bilo potrebno celoten zid v zemlji odkopat z zunanje strani, ga očistit in injecirat (predlagamo KEMASOL - Kema Puconci, poraba cca. 6 do 8 L/m za 40 cm debel zid oz. ca. 20 L po m2 prereza zidu). Po "napojitvi" zidu se pa pristopi k reševanju težave.
 
Na zunanji strani je potrebno preprečiti direkten stik vlage in zidov (kapilarno vlago boste preprečili že z napojitvijo zidu), kar izvedete s kvalitetno hidroizolacijo in primernim vodoodbojnim ometom cokla.
 
Na notranji strani je potrebno odstraniti vse navlažene omete, jih sanirati - tukaj lahko tudi uporabite sanirne omete podjetja Kema - po potrebi pa menjati tlake.
 
Če ste že ugotovili vzrok zamakanja, potem je potrebno razmišljati tudi o sanaciji greznice, mogoče prestavitvi na drugo lokacijo, ...
  
 
Vprašanje poslal: Majda Škorjanec
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti