Saniranje zunanje stene po rušenju dela stare hiše-dvojčka

Spoštovani, sem lastnica polovice 200 let stare pritlične hiše. Polovici sta pritlični in v pritličju ločeni, medtem ko je podstrešje povsem neizdelano in predeljeno samo provzorično z deskami. Strešni tramovi potekajo preko celotne dolžine stavbe in podporniki so postavljeni tako kot v času, ko hiša še ni bila "dvojcek", ampak ena sama enota. Sosed se je zdaj odločil svoj del hiše podreti. Imamo zelo dobre sosedske odnose in bi rada, da taki tudi ostanejo, zato bi rada vedela čimveč o tem, kako pravilno ravnati ob nastali situaciji: 1. Kdo sanira na novo nastalo zunanjo steno? 2. Kdo poskrbi za to, da se pred rušenjem primerno utrdi podstrešna konstrukcija preostalega dela stavbe? 3. Kdo nosi sroške saniranja ev. škode, ki nastane pri rušenju na preostalem delu objekta? 4. Na tem naslovu živim le 4 poletne mesece, medtem ko sem preostali čas v tujini. Ali se lahko sosed loti rušenja tudi ob moji odsotnosti oz. ali se moram jaz zaradi nujnosti njegove zadeve ravnati po njegovem časovnrm načrtu? Za Vašo pomoč vnaprej najlepša hvala.
Saniranje zunanje stene po rušenju dela stare hiše-dvojčka
  
Po Zakonu o graditvi objektov je ODSTRANITEV OBJEKTA izvedba del s katerimi se objekt odstrani, poruši ali razgradi in vzpostavi prejšnje stanje, za kar potrebujete načrt rušitve in ravnanja z odpadki ter pridobiti gradbeno dovoljenje za rušenje.
 
Strošek sanacije poškodb, kot ste zapisali v vprašanju, nosi povzročitelj nastalih poškodb, izvedba same fasade na vaši novo nastali zunanji steni pa je stvar dogovora - seveda ni pa to po definiciji v celoti strošek soseda.
 
 
Vprašanje poslal: M.K.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti