Sanacija temeljev .2

Imam podobne težave, kot so opisane že pri enem vprašanju. Del hiše, 10x5 m (dve etaži), je bil zgrajen naknadno na neutrjenem terenu (material od izkopa za hišo). Ta del objekta se na zunanji strani poseda in razpoke, ki so se pojavile na vogalih oken in vrat so že vidne na fasadi (dolge so 10 d0 30 cm). Zunanji zidovi (in temelji) so lahko dostopni. Zanima me ali je možno podbetoniranje temeljev z betonom, ki z utrjevanjem poveča volumen. Prosim za nasvet.

  

Izvedba, katero navajate je sicer možna in v prvem trenutku zgleda tudi kot edina rešitev, vendar to ne bo rešilo vaših težav.

Kajti ekspanzijski beton (beton, ki med strjevanjem veča svoj volumen) veča volumen zgolj med samim strjevanjem, pozneje ne več. To z drugimi besdedami pomeni, da bi zgolj za kratek čas odpravili oz. omilili posedanje stavbe.

Ena izmed rešitev je odkop in podbetoniranje temeljev na takšno globino, da dno temelja nalega na utrjeno podlago, za kar potrebujete že kar usposobljene gradbenike (prispevek na temo je v pripravi).

 

 

 
Vprašanje poslal: Slavko
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas