Odstranitev oljnih madežev iz tlakovcev

Iščem učinkovito sredstvo za odstranitev oljnih madežev iz tlakovcev. Tlakovci so betonski, klasični. Madeži so predvsem od motornega olja, nekaj madežev je že starih, nekaj novih. Kakšno sredstvo in na kakšen način lahko madeže učinkovito in varno odstranim?
Odstranitev oljnih madežev iz tlakovcev
    
Tlakovane površine so sicer enostavne za vzdrževanje, saj jih je možno sprati z vodo. Za madeže, denimo oljne, obstajajo tudi sredstva za odstranjevanje, ki so izdelana posebej za čščenje tlakovanih površin.
  
Madežem se je mogoce izogniti že prej s posebno impregnacijo, ki onemogoci vpijanje. Tistim, ki se odločajo med tlakovci, asfaltom in drugimi materiali, strokovnjaki svetujejo, da je najvecja prednost tlakovcev predvsem nefiksnost tlakovanih površin v primerjavi z asfaltiranimi. Če je treba položiti pod tlakovano površino kaj položiti, denimo napeljavo, lahko to opravimo hitro in enostavno. Tlakovce lahko namreč samo dvignemo, pa ne vse, ampak tudi posamezne kose, ki jih po končanem opravilu položimo nazaj in teren ponovno utrdimo. Pri asfaltiranih površinah seveda to ni mogoce.  Če je kakšen tlakovec preveč "umazan" lahko uporabimo to metodo.
  
Eden izmed takih premazov je zaščitni premaz Percenta za tla, za vpojne površine, ki je na umazanijo in obrabo odporen premaz na osnovi nanotehnologije. Nanodelci podaljšajo življensko dobo obdelanih površin. Takšna “Nanozaščita za beton in pode” ponuja zaščito pred umazanijo, kot je zemlja, glina, odpadlo listje, olje in hrana. Nanopremaz ne vsebuje silikona, voskov in olj. Zračnost (paroprepustnost) betona se ne zmanjša tudi po večkratnih nanosih. Nanopremaz nudi maksimalno zaščito že po enem nanosu, ki lahko traja tudi 15 let, glede na uporabo površine.  Po nanosu nanopremaza se razvije neviden, UV stabilen film, ki je odporen na umazanijo. Na sliki je prikazan do polovice zaščiten tlakovec, na katerega smo kapnili vodo. Na zaščitenem delu voda tvori kapljice, na nezaščitenem pa se vpije.
 
 
Vprašanje poslal: Leonida Oberski Labaš
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas