Obnova fasade

Lep pozdrav. Obnavljam starejšo hišo, zamenjana so bila okna, streha,... V roku dveh do treh mesecev pa nameravam obnoviti tudi fasado. Zidar mi priporoča dve možnosti fasade  in sicer: - fasada iz stroporja (5 cm) in zajključni sloj  - termoizolacijsko fasado Investicija naj bi bila cenovno približno enaka. Kaj priporočate glede na izkušnje, ob upoštevanju da je to sterjša hiša, na kateri je še stara fasada, ki jo pa ne bi odstranjeval. Hvala za odgovor
Obnova fasade

 

Na to vprašanje najlažje odgovorimo z lastnim primerom.

V lanskem letu smo na objektu, kjer domuje uredništvo GRADIMO.com in ki je bilo v osnovi zgrajeno leta 1928 ter v celoti prenovljeno v zadnjih petih letih, "obnovili" tudi fasado.

Med odločanjem glede različnih tipov izvedbe, smo se na koncu - delno zaradi istega razloga kot vi - zaradi neodstranjevanja obstoječega fasadnega ometa odločili za fasado, izvedeno s stiroporno oblogo v debelini 10 cm in izdelanim zaključnim slojem v izbranem barvnem odtenku.


izvajalec:  DEŽMAN d.o.o. Strahinj

Sam postopek izvedbe pa je potekal v sledečem vrstnem redu:

  • odstranitev zaključnega sloja obstoječe fasade (v debelini cca 1-2 mm) in pranje fasade - odstranitev prašnih delcevrn
  • sanacija eventuelnih poškodb obstoječega ometa
  • premaz stene s predpremazom za zagotovitev boljšega oprijema materialovrn
  • ojačitev obstoječega fasadnega ometa v pritličju objekta (zaradi močenja fasade ob padavinah, je bil obstoječi omet bolj izpostavljen vremenskih vplivom) z armiranim slojem - PVC mrežica v eni plasti lepila  (dodatni strošek cca 5 EUR/m2)
  • obloga fasade z izolacijskimi ploščami - v našem primeru stiropor deb. 10 cm (v povprečju, nekje zaradi neravnin tudi 12 cm)
    razlika med izolacijo debeline 5 cm in debeline 10 cm je le v višini razlike v ceni materiala izolacije omenjenih debelin, kar znese dobrih 3,10 EUR/m2 - vendar je pa v notranjosti objekta potem razlika neprecenljiva (tudi s prihranki z ogrevanjem in hlajenjem)
  • izdelava armirane podlage z PVC mrežico v dveh plasteh lepila
  • izdelan zaključni sloj s slojem z zrnci debeline 1,5 mm

Upamo, da smo vam z odgovorom pomagali k lažji odločitvi, v nasprotnem primeru pa nas lahko kontaktirate tudi preko tel. 041/652-744.

 

 
Vprašanje poslal: simon
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ