možnost uveljavljanja garancije po preteku, zaradi slabo oz. nepravilno izvedenih del

Pozdravljeni. Leta 2006 smo izdelali novo streho, za katero garancija traja pet let. Lansko leto smo izdelali še fasado, ki pa, kljub nameščenim zračnikom, plesni. Po izmerah in ogledih, ki so jih opravili strokovnjaki, smo ugotovili, da je problem v napačni izdelavi strehe. In sicer so plošče Agepan, ki veljajo kot izolacijski material položene tikoma, kar ni prav (pozanimala sem se pri proizvajalcu),ker ne pride do kroženja zraka. Zato se nabira vlaga. Ali lahko od izvajalca, kljub temu, da garancija ni več veljavna, zahtevam brezplačno popravilo strehe? Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
možnost uveljavljanja garancije po preteku, zaradi slabo oz. nepravilno izvedenih del

  
Tukaj se najprej poraja vprašanje katere Agepan plošče ste/so vgradili. Ker za nekatere proizvajalec predpisuje:
Plošče se polagajo natančno in brez fug oz. stiki so zatesnjeni   (za Agepan DWD plošče)
Plošče imajo različne oznake kot so DWD, UDP, THD, STD, TSR, TEP s čimer se določa tudi namen uporabe.

Najprej ugotovite katere plošče so vam vgradili in na podlagi tega boste tudi vedeli kako ukrepati.

Kar se pa tiče parne zapore:
Velikokrat slišimo, da diha tudi mineralna volna ali celo stiropor. Dihanje pomeni, da so materiali sposobni vodno paro sprejeti in oddati brez da bi se jim v normalnih razmerah poslabšale karakteristike. Za les je znano, da je še vedno suh tudi pri 18% r.v., kar pa bi težko trdili pri mineralni volni in stiroporju. Anorganski in umetni izolacijski materiali imajo enako kot naravni materiali sposobnost, da bolje ali slabše prepuščajo vodno paro, zaradi česar so bolj ali manj paro prepustni, vsekakor pa je njihova sposobnost dihanja zelo omejena, saj se jim z vsebnostjo vlage močno slabša toplotna prevodnost. Izolacijski materiali na osnovi lesa kot sta Agepan in celulozna izolacija Trendisol sprejemata in oddajata vodno paro podobno kot les, zato se le ta enakomerno porazdeli na vse tri materiale v kolikor so vgrajeni skupaj. Ker se v Sloveniji praviloma za strešno konstrukcijo vgrajuje les z vlažnostjo 20% ali več, je zelo pomembno kateri materiali ga obdajajo. Pri gradnji zidanih hiš se vnaša velike količine vode za izdelavo ometov, estrihov, ipd. S tem se neprimerno suh les še dodatno navlaži, kar lahko povzroči nastanek plesni v strešni konstrukciji. Če namesto anorganskih in umetnih materialov med strešno konstrukcijo vgradimo naravne materiale bodo le ti pomagali pri uravnavanju vlažnosti lesene konstrukcije.
  
Po domače povedano:
kondenz oz. vlažnost se pojavi takrat, ko pride do "vdora" hladnega zraka, ki kondenzira - Na mestih, kjer se nahaja plesen preverite najprej zakaj prihaja do tega.
  

 
Vprašanje poslal: S. H.
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas