Montažne hiše in poplave?

Glede na to, da so vremenske razmere vedno bolj nepredvidljive me zanima, kaj se zgodi, če montažno hišo poplavi (naprimer narasla reka za 1 meter za nekaj ur ali celo dni). Hvala.

  
Vremenske razmere se spreminjajo in napovedi so, da bomo v naših krajih imeli vedno več vremenskih ekstremov – suše, obilna deževja, vročino, mraz. Temu se bomo morali prilagoditi. Kar se tiče same gradnje, vročina, mraz in suša niso problematični, težave pa lahko povzročajo obilne padavine, ki povzročijo plazove in poplave. Kot prvo, bi morali že načrtovalci paziti, da ne bi bilo mogoče graditi na področjih, ki so ogrožena. Vendar uradniki na to ne pazijo in pogosto dajejo prednost kapitalu, namesto stroki. Zato mora kupec parcele ali novogradnje paziti, predvsem na možne poplave in plazove. A večina kupcev iz različnih razlogov na to ni pozorna in potem lahko beremo v tisku o plazovih, ki so zasuli ali odnesli hiše in o rekah, ki so zalile domove. Vse takšne hiše so postavljene na napačnih mestih.
  

Montažne hiše so občutljive na vlago, zato morajo biti pravilno zgrajene in vzdrževane. Proizvajalci v primeru gradnje na vlažnih oz. poplavnih območjih hiše dodatno zaščitijo in pripravijo na morebitne poplave (po potrebi jih je potrebno na to opozoriti še pred nakupom). če pa kljub vsemu pride do večjih poškodb, jih je zaradi sistema gradnje enostavno odpraviti, kar pa je lahko pri zidanih hišah bolj zapleteno.
  

 
Vprašanje poslal: ALBINA
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti