Kdaj in kako obrezovati marelico?

Kako in kdaj naj obrežem marelico, ki raste ob JV steni hiše - mislim, da se obliki reče neformalni špalir. Zelo me skrbi, da ne bi porezala preveč in napačno, ter ob nepravem času. Hvala za odgovor.
Kdaj in kako obrezovati marelico?

  
Marelice obrezujemo dvakrat letno. Po obiranju odstranimo oz. skrajšamo letošnje poganjke, starejše veje pa obrezujemo pozimi oz. zgodaj spomladi.
   
Marelice obrezujemo v obliki Palmete. Pri palmeti prvo leto izberemo dve stranski veji na vsaki strani debelca, ki bosta predstavljali dve glavni roki. Veji se nahajata nasproti in približno 30 cm nad tlemi. Nad njima odrežemo debelce, tako da se bo drevo enakomerno širilo na levo in desno. Izbrani veji skrajšamo na 40 cm, druge veje pa na en brst. poleti veji privežemo na palice in tudi izbrane veje in pričnemo oblikovati temelje ogrodja. Na spodnji in zgornji strani vsake veje izberemo in vzgojimo dva enaka poganjka. Vse ostale poganjke piniciramo na 1 list. Naslednjo pomlad skrajšamo vso obilno rast za eno tretjino (na obeh rokah). Preko poletja privezujemo izbrane stranske poganjke, naslednjo pomlad pa skrajšamo vsa rebra za četrtino. Sčasoma se bodo začeli pojavljati stranski poganjki, ki jih, če se prekrivajo, piniciramo na 4 do 6 listov.
   
Na odrasli palmeti spomladi redčimo mlade poganjke na razdalji 10 do 15 cm in vse, ki so usmerjeni navzdol, proti zidu ali proti središču. Veje 2. reda piniciramo na 6 listov, vse stranske poganje pa kasneje v rastni dobi na en list. Ko zaključimo z obiranjem plodov, obrežemo veje drugega reda na 3 liste.
   

 
Vprašanje poslal: Vesna Šter
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje