Kako odpraviti zidno plesen?

Že pred precej časa sem poslal vprašanje, kako naj se rešimo zidne plesni, pa žal odgovora nisem prejel.rnrnHiša je grajena iz siporeksa (srednji del) in v tem delu se je pojavila plesen na vseh vogalih, še posebno tam, kjer je nosilni beton. Hiša je stara 4 leta in plesen se vse bolj širi. Hišo veliko zračimo, vendar nič ne pomaga.
Kako odpraviti zidno plesen?

Vse o izolacijah si lahko ogledate v rubriki Gradnja/Izolacije

Ti - ponavadi črne, rdeče ali zelene barve - različno veliki zmazki po stenah (v kotu, za omarami, v kopalnicah) ne izgledajo le nagnusno, marveč so lahko zelo nevarni – povzročajo vam lahko zdravstvene težavice, za katere bi si najmanj mislili, da je povzročitelj vsega ravno plesen.

 

Nevarnosti

če se plesen razprostira po dokaj velikih površinah (že nekaj dm2 je dovolj), lahko le-ta izredno neugodno vpliva na vaš imunski sistem in povzroča raznorazne alergije. Še posebej pri že obstoječih obolenjih se lahko pojavijo dodatne infekcije dihalnih poti. Pri ljudeh z nekoliko slabšim imunskim sistemom, lahko plesen izzove Mikoze (glivična obolenja), alergične reakcije kože, simptome prehlada – viroze, pokoča očesa, predvsem pa glavobol.

če imate majhne otroke bodite še posebej previdni! Pri tem bi radi dodali, da se plesen rada zadržuje tudi v predelih, ki niso opazni prostemu očesu, kot je to recimo pod preprogo, toplim podom, za tapetami, omarami,…

Vzroki

Plesen za preživetje potrebuje organske snovi (prah, les, tapete). Zemlja sobnih rastlin že sama po sebi lahko vsebuje več vrst plesni. Naslednji pomembni faktor, ki ohranja plesen pri življenju, je vlaga. Pri čemer vlažnost zraka povsem ne zadostuje. Obstajati mora kondenzirana voda. Toplota od kuhanja, pranja posode, sušenja perila, tuširanja,… vodo kondenzira in ta se nato nabere marsikje.

Vzrok za nastanek plesni so lahko tudi napake pri sami izvedbi gradbenih del. V tovrstnih primerih je priporočljivo dobro preveriti zunanjo izolacijo hiše, saj lahko obstajajo točke, kjer vlaga neusmiljeno vdira – pa naj so še tako majhne.

Kako plesen odpravimoč

Na trgu dosegljivi produkti, ki obljubljajo učinkovito in trajno odpravo plesni, bazirajo na osnovi klorovih vezi, vezi med žveplom in dušikom ali celo na organskih vezeh cinka. Predvsem sredstva, katerih osnovna sestavina je klor, lahko zelo hitro učinkujejo, vendar so za človeka lahko zelo nevarne. Zato bodite previdni!

Kot okolju prijazni, domači sredstvi lahko uporabite špirit ali kis (z več kot 25% kisline), vendar zgolj v začetnem stadiju nastanka plesni - oziroma kot preventiva. če je stadij razvoja plesni nekoliko dlje, se kot primerno sredstvo ponuja alkohol. Nanesite izbrano sredstvo na krpo ali krtačo in drgnite ob obolel predel stene (če je potrebno tudi večkrat). Pazite na to da je prostor ob izvajanju vašega napada dobro prezračen, predvsem pa da imate zaščitene oči in dihalne poti!

  

Ukrepi

Za dolgoročno odpravo plesni morate upoštevati predvsem sledeče:

  • Redno prezračevanje prostorov. Prezračite stanovanje tudi večkrat dnevno, tako da za nekaj minut odprete v prostoru nasproti si ležeča okna.
  • Vrata od kopalnice in kuhinje, kjer se ponavadi nahaja veliko pare, zmeraj imejte zaprta. V vsakem primeru pa vodni pari omogočite pot na prosto, pri čemer predvsem mislimo na prezračevalni kanal v kopalnici in kuhinjsko napo v kuhinji.
  • Vrata do neogrevanih prostorov imejte zmeraj zaprta, da se na njihovih stenah ne nabira kondenzirana vlaga iz preostalih, ogrevanih prostorov.
  • Pralni stroj, sušilni stroj in vso vlažno perilo spravite v kletne prostore.
  • Premisliti o tem, da tudi sobne rastline lahko povečajo vlažnost zraka.
  • Pri plesni, ki se pojavlja na zemlji od sobnih rastlin, zgornja 2 cm le-te nadomestite s peskom.
  • Toplotna telesa se morajo nahajati prosto v prostoru in ne za recimo kakimi omarami, na stenah katerih se z lahkoto lahko nabira plesen.

Relativna vlaga v prostoru naj ne bi presegala 60%!

Kot prvo odpravite vse vzroke prekomerne vlažnosti prostora ter nato popravite vse morebitne nepravilnosti na fasadi, žlebovih in strehi vaše hiše.

  

 
Vprašanje poslal: Jan
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas