Izolacija okenskih špalet s stiroporjem

Adaptirali bomo hišo, fasada bo "Baumit" deb. stiroporja 10 cm. Zanima me debelina stiropora okenskih špalet in s tem povečana zidarska odprtina okna. V zvezi s to povečanostjo me zanima tudi kako zaključiti v notranjosti špaleto okna.
Izolacija okenskih špalet s stiroporjem

  
Vsak boljši zidar oz. izvajalec vam bo znal svetovati.
 
Med našim delom največkrat opazimo uporabo bolj trdega materiala za same špalete in sicer t.i. "styrodur" različnih debelin.
 
Glede debeline izolacije na špaletah:
debelina je lahko poljubna - lahko je tudi 10 cm (tukaj se poraja vprašanje smotrnosti), običajno je tam nekje 30% debeline fasadne izolacije.  Pri izdelavi špalet okoli odprtin ste vezani na samo debelino okvirja stavbnega pohištva, če pa vam "zmankuje" prostora, pa se okenska odprtina v zidu na zunanji strani okna zidarsko razširi - po domače "poštema" na takšno dimenzijo, da je omogočena montaža toplotne izolacije na lepilo.
 
V notranjosti prostora, t.j. na notranji strani okna pa ni nobene potrebe po kakšni razširitvi - špalete se izvedejo lahko samo z ometom, po želji pa lahko uporabite tudi kakšen cm ali dva toplotne izolacije in to obdelate.
  

 
Vprašanje poslal: Janez Vrhovnik
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas