Imisije na sosednjo parcelo

Na svoji strani meje, sem zasadil ciprese, ki ne posegajo v sosedov prostor.Oddaljenost debla je cca 1 m od razmejitvenega zidu,.Zanima me kolikšna je lahko višina cipres, da ne bi imel sosed pritožb? Hvala
Imisije na sosednjo parcelo
   

Na podlagi lastninske pravice lahko na svojem zemljišču prosto zasajate rastline in drevesa, vkolikor izvrševanje te pravice ne posega v lastninsko pravico soseda. Ciprese bi lahko povzročale imisije (negativni vplivi ene nepremičnine na drugo) samo v primeru, da bi zrasle tako visoko, da bi zmanjševale osončenje sosednje parcele. Dejstvo, da ste ciprese posadili 1m od meje zagotavlja, da veje ne bodo segale na sosednjo parcelo, če pa bi se to zgodilo jih morate na zahtevo soseda odstraniti, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do motenja posesti.
     
Menimo, da višina cipres do okoli 3 metrov ne bi smela biti problematična, pri morebitni večji višini pa bi se sosed lahko pritožil zaradi zmanjšanja osončenja. Potrebno je omeniti, da zahtevano minimalno stopnjo osončenja za stanovanjske objekte so določeni v  sanitarno higienskih normativih glede osončenja in osvetlitve, preverja pa ga republiški sanitarni inšpektor.
   

 
Vprašanje poslal: Aleksander
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas