Azbest na fasadi

Pozdravljeni, po nakupu stanovanja (blok letnik 1977) smo ga prenovili. Veliko teraso smo prekrili z novo kovinsko kritino, vse skupaj zaprli z okni, obdelali z knauf ploščami in tako dobili dva precej velika prostora. Eden od obrtnikov pa mi je povedal, da so nekdanje zunanje stene, ddaj notranje, obložene z azbestnobetonskimi ploščami (to je njegov opis). Zdaj me zanima, ali je zadrževanje v teh prostorih nevarno. Stene se ne krušijo ali kaj podobnega. Lep pozdrav.
Azbest na fasadi
  
Zdravju škodljivi učinki azbesta
Azbest je naraven vlaknat mineral, ki je poleg tega, da je kemično odporen tudi negorljiv. Te njegove lastnosti so povzročile, da se je v zadnjih 100 letih zelo razmahnila njegova predelava in dosegla višek v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja. S spoznanjem njegovih zdravju škodljivih učinkov, ki so postali splošno strokovno medicinsko sprejeti v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, se je uporaba azbesta v razvitem svetu, zlasti v ZDA, že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pričela zmanjševati oziroma pretežno ukinila, medtem ko se je v razvijajočih deželah nadaljevala. Med njimi se je nadaljevala tudi pri nas vse do leta 1996, ko smo priznali obstoj epidemije azbestne bolezni v Sloveniji in sprejeli z dvajsetletno zakasnitvijo za razvitejšimi deželami azbestni zakon, ki je prepovedal oziroma za vnaprej predpisoval varno uporabo azbesta.

Azbestna vlakna postanejo za zdravje škodljiva, če vstopijo v organizem. Največkrat jih vdihnemo.

Vlakna azbesta sprožijo v tkivu vnetje, katerega posledica je nastajanje brazgotin ter delujejo v tkivu rakotvorno.
  
Azbest, ki se nahaja v stavbah, postane nevaren ko:
  • material dotraja,
  • se poškoduje,
  • se zaradi neprimernega  ravnanja z njim začnejo azbestna vlakna sproščati v zrak.


Kot ste mogoče že razbrali so zdravju škodljiva prosta azbestna vlakna, ki se nahajajo v zraku in pridejo v človeški organizem z vdihavanjem ali zaužitjem. V pljučih in drugih organih povzročajo različne bolezni.
 
Priporočamo, da pričnete z razmišljanjem kdaj boste zamenjali te fasadne plošče - obvezno še preden pričnejo razpadati.

 
Vprašanje poslal: G.U.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!