Polaganje opečnatih tlakovcev

Zanima me polaganje opečnatih tal. Imam zidake debeline 2cm. Estrihi so že narejeni. Prosim če mi lahko napišete potek polaganja.
Polaganje opečnatih tlakovcev
  
Vedno bolj se vgrajuje materiale, ki smo jih še pred leti pridno vozili na deponije ...
 
Seveda govorimo o "odsluženih" opekah NF formata (kot jih gradbeniki strokovno tudi imenujemo), ki so bile pri gradnji naših objektov predhodnice modularnim blokom.
 
Sam postopek bomo opisali zelo na kratko, dodali nekaj slik, na koncu odgovora pa zapisali tudi vir.
 1. opeko je potrebno s spodnje strani ki bo v stiku z lepilom, s pomočjo krtače dobro oprati v vodi.
 2. opeka se lahko polaga v cementno lepilo za keramične ploščice.
 3. v kopalnici največkrat povzročajo težave previsoko obbetonirane odtočne cevi, zato v takih primerih opeko polagamo direktno v cementno malto. Po potrebi opeko tudi primerno stanjšamo - na mestu cevi, ...   Padec v sifon se obvezno preverja!
 4. ko je opeka položena. jo je potrebno pobrusiti. Brušenje se izvaja s pomočjo busilnega stroja z odsesavanjem prahu. 
 5. po brušenju tla posesamo in prebrišemo s spužvo. Sledi grundiranje s temeljnim premazom na vodni osnovi, ki se prime tudi na rahlo vlažno površino. Nanašamo ga s spužvo.
 6. ko se temeljni premaz čez približno 15min posuši, tlakovec premažemo še enkrat z pasto za klinker
 7. sledi fugiranje v dveh slojih. Šele z drugim slojem fugiranja dosežemo, da so rege zapolnjene povsem do vrha tlakovca. Zaradi medsebojnega sprijemanja mora biti drugi sloj vnešen v roku pol ure za prvim. Fugirno maso zmešamo iz: treh delov bele mivke, treh delov sive mivke, petih delov cementa in enega dela lepila za keramiko, za notranjo uporabo. Po končanem fugiranju sledijo še drobni popravki.
 8. večje cementne vključke na tlakovcu prekitamo z mešanico oranžne in rumene fugirne mase za keramične ploščice. Do barvne izenačitve bo prišlo šele ko se bodo materiali posušili. Manjše cementne vključke pustimo po želji zaradi doseganja rustikalnega videza nepokitane.
 9. ko se fuge povsem posušijo, sledi še končno voskanje s trdim voskom.
    
vir: tekst in slike -  
 
 
Vprašanje poslal: Janez Dolšak
Odgovor: terracotta
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje