Zdravstvene težave pri talnem ogrevanju

Zelo resno se odločam za talno ogrevanje stanovanjske hiše, in sicer načrtujem takšno ogrevanje po celotnem pritličju. Po tleh bodo keramične ploščice. Zaradi zelo nasprotujočih si mnenj prosim za odgovor v zvezi z zdravstvenimi težavami, ki naj bi se pojavljale pri talnem ogrevanju. Ali so te težave res možne? Kakšna je največja dovoljena temperatura tal, da do teh težav ne pride?
Zdravstvene težave pri talnem ogrevanju

    
Talno ogrevanje je po splošnem prepričanju zdravju prijazna oblika ogrevanja. Glavna prednost je, da se prostor ogreva enakomerno po celotni površini.
  
Talno ogrevanje preprečuje, da bi bila tla in stene vlažne. To pa o­nemogoča razvoj gliv. Ravno tako je omejen razvoj pršic in raziskave so pokazale, da je število pršic v stanovanju s talnim ogrevanjem manjše kot v stanovanju, kjer ogrevamo z drugimi oblikami ogrevanja. Takšno ogrevanje je prijaznejše do ljudi, ki imajo različne alergije, saj ne pride do kroženja zraka in s tem do dvigovanja prahu.
    
Raziskave tudi niso pokazale vpliva na žile v nogah, v kolikor je bila temperatura tal v predpisanem območju.
   
Do zdravstvenih težav lahko pride, če pretiravamo pri temperaturi tal. Priporočljive najvišje temperature so: 26 – 28°C za bivalni prostore, dnevne in delovne sobe, 28 – 32°C za robne cone pri oknih in zunanjih stenah, 30°C za hodnike in sanitarije in  32 – 35°C za kopalnice. V kolikor so temperature tal višje, lahko pride do zdravstvenih težav.


 
Vprašanje poslal: Aleš
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad