Zadostna izolacija

Pozdravljeni, imamo hišo staro 30 let, ki jo zadnja leta jo počasi prenavljamo (okna, streha, peč ). Ostala nam je še izolacija zunanjih sten, debeline 40cm (termoblok+bavarska fasada), z npr. 10cm stiropora+zaključni sloj. Ker je strošek za izdelavo izolacije in fasade precej visok, nas zanima smiselnost takšne investicije. Ob ocenjenem prihranku 20% in današnjih cenah kurilnega olja bi se nam investicija povrnila po približno 25 letih! Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Zadostna izolacija
 
Vprašanje smiselnosti ste postavili na pravo mesto.
Vzemimo, da je prihranek 20% (čeprav je številka ponavadi malček višja, pa vendar), ne morete pa predvidevati naslednjih 25 let iste cene kurilnega olja, tako da bi se vam izračun prihranka glede na vložek izšel prej kot v 15. letih.
 
Druga plat dodane toplotne izolacije pa so vedno bolj vroči poletni dnevi, kjer boste za hlajenje prostorov porabili kar nekaj električne enrgije več kot če boste objekt obložili z dodatno toplotno izolacijo - če upoštevate še ta podatek v vašem izračunu, se vam investicija v dodatni zunanji ovoj izolacije z zaključnim fasadnim slojem povrne v .... recimo manj kot 10-ih letih?
  
 
Vprašanje poslal: Klemen
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas