Vlaga zaradi prehitro zaprte novogradnje?

V septembru smo začeli zidati hišo, novembra je bila pokrita, decembra smo vstavili še okna, sedaj so narejeni estrihi, januarja bomo knaufali, tudi ometi so gotovi. Nek gospod, ki naj bi bil nekakšen strokovnjak pa pravi, da se vlage v hiši ne bomo nikoli rešili, ker smo hišo prehitro zaprli. Naj povem še, da v času zidanja ni niti enkrat deževalo in tudi zidar pravi, da ne bomo imeli nobenih problemov z vlago. Hvala za vaš odgovor!
Vlaga zaradi prehitro zaprte novogradnje?

   
Kot smo na straneh GRADIMO.com že večkrat zapisali v različnih odgovorih in tudi v nasvetih, vsak material, ki je v objekt vgrajen oz. pripravljen s pomočjo vode, potrebuje določeno dobo sušenja in zorenja.

Tudi če se navzven objekt zdi še tako idealno osušen, potrebuje vgrajeni material kakšen mesec ali dva za presušitev - in pri tem bi bilo zelo priporočljivo, da je objekt odprt oz. vsaj prezračevan.

Vgradnja oken v tako kratkem času ni toliko negativna odločitev, kot je izdelava estrihov in ometov na konstrukcijo staro par mesecev, ne glede na to ali je med gradnjo deževalo ali ne.

Glede mnenja vašega strokovnjaka se v celoti nebi strinjali, vendar pričakujte v prihodnjih treh letih različne razpoke na ometih (stiki med stenami, stiki beton opeka, ...), stikih med knaufom in konstrukcijo, kakšne vlažne kote na zunanjih stenah, kajti materialu niste pustili niti toliko časa, da bi se v celoti "ulegel".

Drugače pa z pretirano vlago ob primernemu prezračevanju prostorov nebi smeli večjih problemov.

 

 
Vprašanje poslal: Gordana
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...