Uveljavljanje gradbene garancije

Pozdravljeni, Pred 2,5 leti smo kupili stanovanje v dvostanovanjski hiši (novogradnja). Decembra 2013 se nam je zamašila kanalizacija in smo jo očistili. En mesec nazaj smo ugotovili, da nam iz električnih vtičnic in razpoke (ki je očitno posledica posedanja hiše) med tlemi in steno v kuhinji in dnevni sobi smrdi po kanalizaciji. Kljub temu, da je kanalizacijska cev očiščena je smrad takšen, da moramo imeti vseskozi odprta okna. Prav tako obstaja verjetnost, da je padec v kanalizacijski cevi neustrezen, predvidevamo pa tudi, da je poškodovana sama cev. Celotna kanalizacija je namreč speljana pod hišo (delno tudi od zgornjega stanovanja). Od graditelja smo 2 tedna nazaj zahtevali, da poskrbi za odpravo napake. V kupoprodajni pogodbi imamo kot garancijo navedeno le 10 letno splošno gradbeno garancijo. Ali imamo sploh še kakšne pravice, da graditelj odpravi napako?( poskrbi vsaj za vodotesnost kanalizacijske cevi). Obstaja možnost, da kanalizacija ni narejena v skladu z gradbenimi načrti (morala bi biti speljana izven stanovanja). Že vnaprej hvala za kakršnokoli pomoč!   Lep pozdrav, Z.
Uveljavljanje gradbene garancije
  
Kanalizacija oz. smrad iz kanalizacije spada med skrite napake, ki jih kupec ni mogel predvideti ob nakupu izdelka in so kot take predmet pogodbeno določene splošne gradbene garancije.
 
Za začetek vam svetujem, da najamete vodoinstalaterja z minikamero, ki vam bo hišno kanalizacijo pregledal od zunanjega jaška do zadnje vertikale. Iz posnetkov, ki jih bo ta kamera posredovala se bo že znalo določiti okvaro oz. vzrok posedanja (ki ga ob normalni gradnji ne bi smelo biti) ter tudi že lahko določilo sanacijo.
 
Že sedaj vam pa lahko povemo, da zatesnitev kanalizacije brez zamenjave poškodovanih cevi, zamenjave stika, ... ne bo možna brez fizičnega posega skozi tlak v objektu.
 
 
Vprašanje poslal: K. Z.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas