Toplotna črpalka

Pripravljam se za novogradnjo stanovanjske hiše (8X11m). Odločil sem se tudi za uporabo toplotne črpalke, in sicer za ogrevanje (talno ogravanje pritličja) in za pripravo tople sanitarne vode. Zanima pa me, kolikšen prostor v hiši bi moral zagotoviti za delovanje toplotne črpalke? Ali bi za ta namen zadostovala shramba cca 6m2?
Toplotna črpalka

  

Konkretno za Vaše vprašanje pa smo se odločili, da povprašamo pri ponudnikih Danfos d.o.o., Robert Bosh d.o.o. (Junkers), Seltron d.o.o.:
  

1. Odgovor podjetja Danfoss d.o.o.:
Niste povedali, ali imate v načrtu toplotno črpalko voda-voda ali zrak-voda. Mislim pa, da je to vprašanje, ki ga morate zastaviti projektantu strojnih inštalacij, ki mora ob projektiranju zagotoviti tudi ustrezen prostor, v sodelovanju z arhitektom seveda.

Na splošno sta možna vsaj naslednja dva primera:

  • V kolikor gre za toplotno črpalko zrak-voda, se ponavadi zajema in izpihuje zrak v prostor, ki je neposredno povezan z okolico. V tem primeru zaprt prostor ne prihaja v poštev, razen če ga želite zelo ohladiti, kar pa verjetno ni primerno.
  • če gre za črpalko voda-voda, morate imeti na razpolago vodni vir (vrtina, površinska tekoča voda, ki jo vodite do toplotne črpalke), v tem primeru pa bi verjetno prostor omenjene velikosti zadoščal.

Lepo pozdravljeni,
Milan Pogačar
Inženir za tehnično podporo prodaji
Danfoss d.o.o.
Ulica Jožeta Jame 16
1210 Ljubljana-Šentvid
Slovenija
e-mail:  
tel.:       01/519-85-10
mobilni: 041/781-051
fax:       01/519-23-61

   

2. Odgovor podjetja Robert Bosch d.o.o. (Junkers):
V vsakem primeru je načeloma 6m2 dovolj prostora za vgradnjo toplotne črpalke, ne glede na to ali gre za TČ zrak- voda ali voda-voda. Vendar govorimo le o t.i. notranjih enotah toplotnih črpalk. Pri sistemih zrak voda je potreben dodatni prostor še za zunanjo enoto (cca 2m2) oz. pri sistemih voda-voda še za vrtino, kompaktni ali klasični zemeljski kolektor (več 10m2). V toplotnih črpalkah blagovne znamke Junkers imate namreč serijsko vgrajene vse potrebne regulacije, obtočne črpalke, polnilne ventile, čistilne filtre,... , tako da se zunaj enote nahajajo edino inštalacijske cevi in raztezne posode, katerih velikost pa se preračuna in je odvisna od velikosti sistema ogrevanja in dolžine zemeljskih kolektorjev. 
Za vse podrobnejše informacije se lahko obrnete na našo tehnično službo ali naše pooblaščene partnerje.
   
Lep pozdrav.
Simon PLAZNIK
vodja prodaje JUNKERS toplotne tehnike
Celovška 228
1117 Ljubljana
tel.    : 01 / 583 91 54
fax.   : 01 / 583 91 50
e-mail: simon.plaznik@si.bosch.com
http://www.junkers.si

 

3. Odgovor podjetja Seltron d.o.o.:
Kot ste že verjetno dobili odgovor, je učinkovitost zelo vprašljiva pri takšnih pogojih kot jih zahtevate za toplotno črpalko in bi takšen način ogrevanja odsvetovali.
V primeru, da vas zanima še karkoli v zvezi z ogrevanjem vas prosimo, da se še oglasite in zagotovo vam lahko ponudimo učinkovit način ogrevanja, predvsem gospodaren in najmodernejši, ki je plod našega lastnega znanja po zelo konkurenčnih cenah.
V upanju, da se še slišimo, vas lepo pozdravljam!
Robi Breznik, ing.
Seltron d.o.o.
Ruska cesta 96
2345 Bistrica ob Dravi
Slovenija
tel.: 02/666-06-00
Gsm: 041/324-666
Fax: 02/666-06-66
e-mail:
http://www.seltron.si

 
Vprašanje poslal: Aleš
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas