Suhi estrihi

Radi bi si uredili mansardno stanovanje v hiši, ki pa nima tretje plošče. Izgradnja le-te ne pride v upoštev, ker je spodnje stanovanje že urejeno. Kako in iz kakšnega materiala naj si uredimo tla. Ali so suhi estrihi prava rešitev?
Suhi estrihi

 
Če prav razumemo vprašanje, imate izdelano nadstropje, brez tretje pošče, nad katero želite izdelati mansardo (čeprav se čudno sliši, ampak tako ste zapisali).

Plošča je konstrukcijski (nosilni) element, ki je lahko izveden iz različnih materialov, t.j. največkrat iz armiranega betona primerne debeline, lesenih "tramičev", tudi s kovinskimi konstrukcijami, ...

Estrih je pa že po samem opisu nekonstruktivni element, t.j. spada med talne obloge (ima zaščitno, blažilno in protihrupno funkcijo), tako da ni primeren za nosilne elemente.
Suhi estrih je ponavadi sestavljen iz lesenih plošč (zgornja plast), na katero potem položite talno oblogo in spodnje plasti, ki je ponavadi iz lahkih lesenih odpadkov (sprešanih ali ne je odvisno od izvedbe in tudi znamke).

Torej je odgovor na vaše vprašanje na dlani - brez ustrezne konstrukcije, ki bi nadomestila ploščo tudi ne morete izdelati mansarde, torej tudi ne suhega estriha.

  

 
Vprašanje poslal: MATEVŽ
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje