Sodobna bohinjska vikend hiša

Zanima me kako bi lahko arhitekturno v nekaj stavkih opisali značilnosti sodobne hiše, če bi jo danes postavili v Bohinju? Hvala.
Sodobna bohinjska vikend hiša
 
Če smo pravilno zastopili vprašanje, želite informacijo o sodobni hiši, izdelano v "Bohinjskem" stilu, načinu?
 
V prispevku Arhitektura v Bohinju (objavljen v rubriki Vodič & nasveti) je zapisano:
Bohinjska hiša se je latentno razvijala od zgodnje enoprostorne stavbe (izpribl. 10. stoletja), preko različnih oblik dvo- in večprostornih stavb do končne strnjene in stegnjene bohinjske domačije, ki se izkristalizira v 18. in 19. stoletju.
 
Pod isto streho združuje stanovanjske in gospodarske prostore. Gradbeni material sta (bila) kamen in les - obojega je v Bohinju na pretek. Lesen je bil skedenj z ganki, z lesom so pokrili tudi streho. Gospodarji in gospodinje niso skrbeli samo za funkcionalnost hiše in objektov temveč tudi za njihovo lepo zunanjost - vhodna vrata so bila mogočno obokana,okna so imela kamnite okvire in bila so prekrita s kovanimi mrežami, ganki so biliumetelno rezljani, vse skupaj pa je bilo okrašeno z veliko živo pisanega cvetja (kar je še danes pogost pojav) - zlasti nageljnov. Lep primer tega je Oplenova hiša v Studorju.
 
In kaj ima tukaj zraven sodobnost - še nič, z vašimi idejami in zamislimi pa veliko.
 
Sodobno grajeno hišo lahko z oblogami iz kamna in lesa, z ustrezno debelino izolacije spremenite v sodobno grajeno stavbo s pridihom bohinjske arhitekturne dediščine.
 


 
Vprašanje poslal: Maja
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ