So glineni zidaki primerni za nasutje?

Ali so glineni zidaki, primerni za nasutje terena okoli novogradnje, ker bo le ta cca. 1 m dvignjena nad sedanji nivo zemljišča. Na zidake bi nasuli cca. 20 cm prsti. Če ne, kaj priporočate?

   

Podpiramo vašo skrb za čistejše okolje in za ponovno uporabo neuporabnih materialov, vendar vam moramo v vašem primeru delno oporekati, kajti glineni zidaki se ob nasutju s svojimi merami postavijo v različne položaje in ustvarijo takšne ali drugačne praznine, ki jih je potrebno zapolniti.

In ker narava deluje po svojih zakonih, se te praznine počasi polnijo s pomočjo vode in to z najbljižje ležečim materialom - v vašem primeru je to plast zemlje.

Najbolje bi bilo, da če že želite zasuti izkop z glinenim materialom, da le tega prej zdrobite v manjše kose - še najbolje kar frakcijo debeline do 32 mm (obstajajo in najamejo se lahko drobilci kamenja in ostalega materiala) ter zasujete s tem materialom (ne pozabite na ustrezno utrjevanje po plasteh, da ne bi prišlo do kasnejšega nezaželenega posedanja).

Pa še tukaj vam ne svetujemo takojšnji nanos zemlje, rajši prej nanosite 10 cm plast finejše frakcije gramoza, lahko je to tudi debelejša mivka, pa obvezno dobro zamočite in vse skupaj seveda utrdite do ustrezne trdnosti.

Šele čez nekaj časa, ko ocenite da ne prihaja več do polnjenja praznin (ponikanja mivke), vam svetujemo nanos plasti zemlje in izvedbo ostale hortikulturne ureditve po želji in okusu.

  

 
Vprašanje poslal: Jaka
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ