Siporeks - Ytong?

Slišal sem besede da siporeks nekoliko radioaktiven, kar naj bi bilo za zdravje škodljivo.

Ali je to res?

Siporeks - Ytong?

 
Na spletnih straneh podjetja Xella, ki proizvaja Ytong - včasih se je temu reklo siporex, je moč zaslediti naslednje:

YTONG je gradbeni material iz porobetona in zajema paleto zidnih blokov in armiranih izdelkov različnih dimenzij. V sebi združuje vrsto odličnih lastnosti kot so- vrhunska toplotna izolativnost, požarna odpornost, potresna varnost in vsestranska uporabnost. YTONG je enostaven za obdelavo in omogoča hitro napredovanje gradnje. Objekti zgrajeni iz YTONG-a pa so trajni, varčni in zdravju prijazni.

Proizveden je iz naravnih materialov: kremenčevega peska, apna, cementa in vode. V proizvodnem procesu pa se kot sredstvo za vzhajanje (kot za vzhajanje kruha dodamo kvas) uporabi aluminijev prah, ki do konca proizvodnega procesa izpari. Vsi ti materiali so okolju prijazni, zato je takšen tudi YTONG. To lahko dokazujemo s kakršnokoli analizo YTONG izdelkov.

YTONG je proizveden iz samih naravnih surovin in ima nizko naravno radioaktivnost, ki je do tisočkrat nižja od dopustnih vrednosti in dosti nižja kot pri klasičnih gradbenih materialih.

Podrobnosti si lahko ogledate tukaj.

   

 
Vprašanje poslal: simon
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas