Sidranje nosilca

Pozdrav! Imam eno vprašanje: kako sidrati konzolni betonski nosilec v obstoječo vertikalno AB vez?

 
Glede na vaše vprašanje se nam poraja kar nekaj pomislekov.
 
Glede na to, da vertikalna AB vez že stoji (obstoječa), predvidevamo, da želite konzolni nosilec izdelati naknadno.
 
Tukaj se pa poraja nekaj tehničnih in malce več fizikalnih težav.
Bistvi konzolnega nosilca je njegovo vpetje (fizika oz. statika pozna to kot prenos momenta), torej ga je potrebno izdelati kvalitetno, da bo sposobno prenesti vso obtežbo (lastno in koristno).
 
V kolikor se konzolni nosilec (iz betona) izdeluje sočasno z preostalo betonsko konstrukcijo, se obtežbo prenaša preko sider na preostalo betonsko konstrukcijo (vezi, stebre, ploščo, ..), v kolikor pa se konzolne nosilce izdeluje naknadno, pa je beton zelo neprimeren material - tukaj rajši razmišljajte o jeklenih nosilcih.
Pa še te je potrebno prvič dobro vpreti v AB konstrukcijo in tudi dodatno podpreti z ročico, da preprečite prevelike upogibe in posledično porušitve.
  

 
Vprašanje poslal: Aleš
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje