Primerjava izolacij

Ker si bom začela urejati podstrešno stanovanje in bi ga želela maksimalno dobro izolirati spremljam informacije o različnih vrstah izolacij (na internetu, konkretno od proizvajalca,...). Do sedaj sem zasledila le prekomerno hvalo vsake vrste v kar ne verjamem saj nobena stvar na tem svetu ni popolna. In če bi bile vse enako in tako zelo dobre, čemu potem toliko različnih vrstč Torej zanimajo me resne prednosti in slabosti steklene volne, kamene volne in izolacije iz kokosovih vlaken. Kako se obnesejo v praksi in kakšno je razmerje cena-kakovost (glede na to da je kokosova dražja od ostalih dveh ima pa iste lastnosti kot druge razen tega da je iz naravnih materialov). Koliko na debelo naj bi izolirali streho (živimo na Krasu), koliko zunanje zidove in koliko tla. Je nujno postaviti parno oviro in parno zaporo ali je dovolj le ena od teh dveh? Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem

  
Vse o Izolacijah si lahko ogledate na naših spletnih straneh
Konkretno za vaše vprašanje pa smo se za odgovor obrnili direktno na ponudnike. 
 
Odgovore ponudnikov še čakamo, objavili pa jih bomo sproti!

1. Odgovor podjetja Termo d.d. :
Primerjava toplotno izolacijskih materialov je sila delikatna zadeva. Zato na tem mestu ne bi pisal o konkretnih številkah, pač pa o lastnostih, ki jih morate preveriti za posamezne toplotno izolacijske materiale:
- toplotno prevodnost
- paroprepustnost
- negorljivost
- temperaturo tališča
- zvočno izolativnost
- vodoodbojnost
- dimenzijsko stabilnost
- odpornost na mikroorganizme in insekte
- prijaznost do okolja in uporabnika
- kemijsko sestavo
Nato primerjajte dobljene številke med seboj in se odločite.
Za vse informacije o izdelkih iz kamene volne TERVOL me brez obotavljanja lahko pokličete na tel.: 031/332-570. Na vašo željo vam lahko pošljem tudi rezultate meritev, ki jih izvajajo neodvisni laboratoriji v Sloveniji in Evropi.
S spoštovanjem,
Tadej Gruden, univ.dipl.inz.grad
TERMO d.d. Škofja Loka
e-mail: Tadej.Gruden@termo.si

   
2. Odgovor podjetja Novoterm d.d. :

Dobrega neodvisnega poznavalca razlik med temi zelo podobnimi materiali boste zelo težko našli. Iz tehničnega vidika (čisto nepristransko) sem prepričan, da je steklena volna tehnično (in tudi cenovno) najboljša  rešitev za izolacijo mansardnega stanovanja. Ne bom našteval zakaj, pojdite le pogledat, kako je izoliranih večina mansard po vsem svetu. Mislim, da lahko večina uporabnikov na nek način pokaže prednosti in slabosti, ki jih naštevamo 'odvisni strokovnjaki'.

Pripomba glede naravnih materialov: osnovne surovine so res naravne (upam, da proizvajalci zaradi tega ne povzročajo škode v naravi), sem pa osebno zelo skeptičen glede gorljivosti kokosovih vlaken ali celuloze. Verjetno bi to kar lepo zagorelo, če ne bi bilo preparirano s posebnimi kemičnimi sredstvi. Natančno področja ne poznam, ampak imam vseeno občutek, da je naziv malce zavajujoč. če pogledamo z malo širšega vidika so ti materiali prekratek čas na trgu, da bi jih lahko hvalili ali kritizirali.

Glede konkretnih tehničnih rešitev je najbolje, da se pokliče na spodaj naveseno telefonsko številko - službo tehničnega svetovanja.
Lep pozdrav,
Danijel Klobučar, dipl.ing.
Novoterm d.d.
Povhova ul. 2,
8000 Novo mesto
Tel: 07/ 391-83-26 (tehnična komerciala)  ali 07/ 391-83-00
Fax: 07/ 391-84-43
e-mail:
 

 
Vprašanje poslal: Lea
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!