Podporni zid-škarpa

Zaradi padajočega terena (1m na dolžini 4m) smo nasuli cesto tako, da sedaj ne visi v smeri terena. Ker je na spodnji strani nasutje visoko do 1m, se spodnjemu sosedu ob nalivih zaradi meteorne vode spira pesek s ceste. Da ne bi v bodoče prihajalo do sporov, smo se odločili, da v dolžini 55m naredimo škarpo. Izbrani gradbenik mi je predlagal, da bi zid naredili iz opažnih zidakov, ki bi bili armirani vertikalno in horizontalno in zaliti z betonom. Pri predhodni škarpi (za njo je samo nasuta zemlja in ni povozna površina) smo dali za armaturo temelja betonsko železo premera 14mm 8 palic na presek, za stremena 8mm, za vertikalno armiranje 12mm in za horizontalno armiranje zidu 10mm; opažni zidaki so debeline 20cm, višina zidu je 150cm in presek temelja 80x50cm. No, ko je bila škarpa narejena, so se mi sosedje čudili kaj da norimo, saj je teren kraški (zemlje je cca 20-40cm), prav tako pa ni nobenega pritiska razen zemlje; po peti smo napeljali drenažno cev. Pri tej škarpi (podpirala bo cesto, po kateri bodo verjetno še kdaj vozili tudi triosni kiperji) pa me zanima, ali je za to višino dovolj debelina zidu 20cm ali mora biti 30cm, ali bi lahko ohranil preseke armaturnega železa kot pri predhodni škarpi in pa, če je presek temelja 100x50cm zopet pretiran? Pri tej škarpi bo verjetno zaradi dolžine potrebna tudi kakšna vertikalna diletacija in pa na vrhu pete drenaža fi75mm na vsake 3m.
  
Glede na vaš opis v vprašanju si lahko predstavljamo, da želite delati podporni zid - razlike med opornim in podpornim zidom si lahko ogledate tukaj - za katerega je potrebna ena malenkost - temeljna peta s katero "pomagate" zidu nositi težo.
 
V kolikor bi mi delali 1m visok oporni zid, bi ga izdelali iz armiranega betona - nekaj podobnega kot je na spodnjih slikah (vir: DEŽMAN d.o.o. Strahinj).
 

 
 
Vertikalne dilatacije se priporočajo na max. dolžini 4 m, ker s tem zidu "omogočite" nemoteno delovanje in eventuelno manjše odklone, ne da bi pri tem prišlo do poškodb betona.
  
 
Vprašanje poslal: Niko
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad