Plinska peč speljana v skupni dimnik

LEP POZDRAV! Sestra je kupila stanovanje v bloku, ki je star cca.40 let. Ta stanovanja so bila brez centralne kurjave, in sicer so se ogrevali na drva. Nekaj let nazaj pa so po bloku razpeljali mestni plin, tako da se je prešnji lastnik odločil za etažno ogrevanje. Plinska peč je speljana v isti dimnik, katerega še določeni uporabljajo za ogrevanje na drva, drugi sosedi imajo speljano peč v zračnik. Mene pa zanima, če bi moral biti posebni dimnik za plin in na koga naj se obrne, ker ji pri nizkem zračnem pritisku zabija dim nazaj, tako da po stanovanju kroži in smrdi po dimu. Hvala za pojasnilo.
Plinska peč speljana v skupni dimnik
 
Predvsem ima vaša sestra narobe t.j. nepravilno izvedeno montažo, kajti izpuh iz plinske peči bi moral biti najmanj kar je, voden po "izpušnih" ceveh, ki so iz takega materiala, da mu voda (ki je stranski produkt izgorevanja) ne škodi.
 
Kot tak je skupni dimnik, ki ga nekateri uporabljajo še za kurjenje na drva zelo nevaren - da o sami škodi, ki se dela na materialu znotraj dimnika sploh ne govorimo.
 
Poleg vsega tega smo se najprej vprašali, kdo je dal dovoljenje za priklop tega stanovanja oz. peči v tem stanovanju na plin - saj ima mestna plinarna zelo stroge pogoje, kar se tega tiče.
 
Najbolj primerno je odvod dimov z lastno tuljavo, v kolikor pa to ni mogoče je tuljava lahko "skupna", vendar pa mora biti iz nerjaveče pločevine. Za podrobnosti se obrnite na dobavitelja plina - vendar pazite - v 99%  bodo odklopili plin, vsaj dokler ne odpravite napake.
 
 
Vprašanje poslal:
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ