Notranji omet ali knauf oz. rigips plošče

Spoštovani; Pri gradni hiše (novogradnja) sem se znašla pred dilemo: ali notranje stene dokončati z notanjim strojnim ometom ali jih obložiti z knauf ploščami (leplenje na neometane stene). Če gledam iz finančnega stališča je kanuf vabljivejša izvedba. Elekrične instalacije (doze) so sicer bile narejene (izveleče iz sten) za strojni omet, vendar mislim, da to ne bi smela bili nepremostljiva ovira, če bi se odločila za knauf plošče. Prosim za vaše mnenje oz. prednosti in slablosti obeh variant.
Notranji omet ali knauf oz. rigips plošče


Oba sistema notranjih stenskih oblog imata, kot ste že navedli, svoje dobre in slabe lastnosti, ter seveda tudi potrebni čas zorenja!

 • apneno cementni ometi (ne glede na način izdelave)
  Stenski ometi nam poleg svoje trdnosti in kompaktnostnega izgleda sten nudijo tudi dodatno dodatno zvočno zaščito, njihova slaba stran pa je vrednost in čas izdelave ter čas zorenja oz. sušenja ometa.
  Za zdravje je pomembno, da se zidovi ometani z apneno malto temeljito presušijo - naj vam zaupamo skrivnost starih očetov in zakaj včasih nobena novogradnja ni bila takoj vseljena: v prostore ometane z apneno malto pošlješ živeti prvo leto hudiča, drugo leto svojega najhujšega sovražnika, v tretjem letu pa po temeljitem zračenju le zaživi v miru.
     
 • stenske obloge iz suhomontažnih materialov
  Suhomontažna izvedba stenskih ometov (s pritrjevanjem mavčnih plošč na zid bodisi na podkonstrukcijo bodisi z lepljenjem direktno na zid) ima poleg cene tudi čas zorenja in vpliv na zdravje stanovalcev udobnejše karakteristike kot apneno cementni ometi.
  Vendar pa moramo biti po izvedbi in življenju v teh prostorih ves čas biti pozorni na morebitna naslanjanja opreme na stene, paziti moramo kam in s kakšnimi pritrdilnimi sredstvi pritrdimo oz. obesimo na stene, ...

   

 
Vprašanje poslal: Martina
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...