Kdo krije napake izvajalca med gradnjo?

Zanima me kdo krije napake med izvedbo del (izvajalec ali investitor), naprimer pri betoniranju AB sten z opažem za gladek viden beton pride do neravnih in poškodovanih površin katere je potrebno izravnati in ometati. Kdo krije stroške izravnave in popravila? Pri betoniranju estrihov pride do neravnih površin npr do 5 mm (napaka izvajalca) kdo krije stroške izravnave teh površin? ali obstaja kakšen zakon kjer bo to pisalo Najlepša hvala za odgovore
Kdo krije napake izvajalca med gradnjo?
 
Izvajalec mora zaupano mu izvedbo gradnje opraviti kvalitetno in v normativih stroke.
 
Nekaj teh določb vsebuje tudi Obligacijski zakonik, nekatere pa tudi Uzance (dosegljive tukaj).
 
Naj pripomnimo, da bistvo vseh sporov nastane pri nepopolnih in nekvalitetnih popisih del ter nenatančnih določil med investitorjem in izvajalcem v gradbeni pogodbi (če seveda le ta obstaja).
Če ste v popisih imeli postavko opaž za AB stene - viden beton, potem je le to tudi viden beton!!! Tukaj izvajalec nima kaj drugega, kot da vzame v roke brusilnik in beton zbrusi (spolira) do poplne ravnine.  V nekaterih primerih so takšne neravnine odraz nekvalitetno sestavljenega oz. obrabljenega opaža, kar je seveda izvajalčev riziko, ki ga mora nositi v celoti.
 
Kako do popravila - preprosto izvajalcu zadržite del sredstev, ki bi vam zadoščale za popravilo napak in mu jih plačajte šele po odravi le teh. Oziroma boste imeli sredstva, da vam bo napake odpravil kdo drug namesto sedanjega izvajalca.
POMEMBNO: odpravo napak morate vedno omogočiti tistemu izvajalcu, ki je napako naredil, v nasprotnem primeru nimate do tega izvajalca nobene zahteve več, pa še celotno plačilo mu boste dolžni nakazati.
 
Vsak dober izvajalec ima pri zavarovlanici sklenjeno tudi zavarovanje odgovornosti - v takih primerih si potem lahko del stroškov povrne iz naslova lastne napake in vnovčenja zavarovanja ...
  
 
Vprašanje poslal: ANŽE
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje