Izsuševanje novogradnje

Zanima me vaše mnenje o izsuševanju prostorov, potem ko je bila novogradnja ometana z gips ometi in položeni estrihi. Morda mi lahko posredujete naslov koga, ki v Mariboru ali okolici posoja te stroje.
Izsuševanje novogradnje
  
Značilnosti vlage, ki je lahko posledica slabega sušenja novogradnje, velike propustnosti materialov ali vodne škode, so slab zrak, odpadanje ometa in opleska, gnilo pohištvo, rosa na oknih, ... 
 
Tehnologij sušenja in izsuševanja objektov je več, strokovnjaki predlagajo spremljanje sušenja z večkratnimi obhodi in meritvami. Pred leti je bila metoda sušenja preprosto naravno zračenje in ogrevanje objekta, pred približno dvema desetletjema pa se je tudi pri nas začela uveljavljati hitra gradnja, ko ni bilo več časa, da bi dali priložnost naravi.
Tehnologija izsuševanja je v Slovenijo prišla pred petnajstimi leti, v Evropi pa jo poznajo že dalj časa. Enostavno so razvili napravo za fizično odstranjevanje vlage iz prostora, ki vlago jemlje iz zraka in utekočini v posebno posodo. S takšnimi aparati lahko v kleti nove enodružinske hiše, kjer je bilo v material vloženih čez 5.000 litrov vode, v razmeroma kratkem času odstranijo do polovice vode.

V novogradnjah je najpogostejši povzročitelj škode prav voda. Ob nepravilnem sušenju materiala lahko nastane plesen, vlaga zmrzuje in materiali pokajo, nenazadnje je potrebno takšen objekt tudi bolj ogrevati. Zaradi vsega naštetega so bivalni pogoji v takšnem objektu slabši, vlaga pa s svojo agresivnostjo načne tudi nosilno konstrukcijo in segmente konstrukcij.
V primeru, da novogradnje ne bi izsušili, lahko pride do deformacij materialov, od odstopa parketa, drugih zaključnih oblog ter nenazadnje do uničenja novega pohištva. Najlažje vlago opazimo, če se rosi okno ali potemni parket, se ustvarja plesen. Bivanje v takšnem stanovanju ni priporočljivo, saj je zrak zelo nasičen z vlago, hkrati pa zelo onesnažen.
 
Za ponudnike v vašem koncu trenutno nimamo podatka, se bomo pa potrudili in kakšnega vpisali v naše sezname ponudnikov.
  

 
Vprašanje poslal: Andrej
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!