Izolacija hiše v bregu

Novogradnja (pritličje in nadstropje) bo stala v strmem bregu, tako da bodo severna in polovično vzhodna in zahodna fasada obdane z zemljo, južna fasada pa naj bi bila izdelana iz Jezerskega lehnjaka. Kakšna je pravilna struktura fasade na podzemnem delu in kakšna pri uporabi kamna kot zunanjega sloja?

  
Veseli nas, da ste se odločili za tip gradnje, ki ga je zadnje čase v Sloveniji vedno manj, čeprav nam teren daje nešteto možnosti.

Stene, ki so v terenu se izdelajo iz betona - bodisi vlite armiranobetonske, bodisi zidane z betonskimi zidaki, na zunanji strani obdelane z finocementno malto (kot podlaga za hidorizolacijo), potem se izvede sloj hidroizolacije, kot zaščito le te pa se uporabi plošče iz termoizolacijskega materiala (primeren je thermodur, styrodur, ...). Zaščita hidroizolacije pred trdimi delci v zemljini je hkrati tudi toplotna izolacija in del drenažnega sistema, saj s izdelanimi kanali pomaga pri odvajanju zaledne vode od sten.

Kot ste omenili boste južno steno objekta "oblekli" z jezerskim lehnjakom, ki je po teži eden lažjih kamnov. Predvidevamo da se boste poslužili variante lepljenja kamna na podlago, zatorej je tukaj toplotna izolacija preprosto lahko izvedena z ustrezno debelim slojem stiroporja (5 ali 8 cm).

  

 
Vprašanje poslal: Andrej
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...