Izolacija hiše

Imamo prtlično hišo, ki je grajena iz 37cm debelega siporeksa, kletni prostori so iz betonskih kvadrov - notranje stene so obložene s 5cm siporeksom. Ali je pred fasado potrebna še dodantna izolacija in kakšna bi bila najbolj primerna?
 
Na spletnih straneh podjetja Xella, podjetja za izdelavo Ytong zidakov (znanih kot siporex) so za toplotno izolativnost zidov zapisali:
YTONG je edinstven gradbeni material, ki je nosilen in hkrati odličen toplotni izolator. Zunanje stene debeline 30 cm brez dodatne toplotne izolacije že zadostijo najnovejšim predpisom o toplotni zaščiti zgradb. Kljub temu pa priporočamo, da zgradite zunanji zid debeline 36,5 cm, kajti tako boste prihranili še več drage energije za ogrevanje ali hlajenje objekta.
 
Ker iz vašega pisanja ni razvidno iz katerega predela Slovenije ste, vam svetujemo, če ste na mrzlih predelih, vgradnjo dodatne toplotne izolacije v debelini 8-10 cm.
 
Resda je sedajs trošek izolacije kar velik (podatek iz decembra 2007: fasada na 12 cm debelo izolacijo s kameno voljo po 50,0€/m2 +oder, zaščita, ...), vendar vam bo objekt to vračal z manjšo porabo kurilnega energenta pozimi in električne energije za hlajenje poleti.
 
 
Vprašanje poslal: Helena
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!