Izdelava skodel?

Kako izdelati skodlo iz smrekovega lesa?
Izdelava skodel?
 
Skodle so lesene deske, uporabljene za strešno kritino. V Sloveniji so skodle večinoma izdelane iz smrekovega lesa, praviloma mora biti les klan in ne žagan. Tak postopek izdelave skodel omogoča večjo vzdržljivost in daljši rok trajanja strehe (deske, ki so žagane, voda hitreje razmoči). Izdelovalci skodel so skrbni tudi pri izbiri lesa glede na rast in lego dreves (pomembna je vlažnost in pot sonca).
 
Iz zgornjega zapisa se da razbrati kakšen les potrebujemo (če se le da brez grč, enakomerno raščen, ...) in da za ta dela potrebujemo posebno orodje.
 
Kogar zanima, kako se izdelujejo "šinkelni" (skodle), ki so jih nekoč uporabljali za pokrivanje hiš in kozolcev, naj se oglasi pri Lojzetu Šolarju v Dražgošah. Z veseljem vam bo pokazal izdelavo in razložil, kakšen les in orodje potrebuje. 
 
Še kontaktni podatki:
Lojze Šolar, Dražgoše 8, 4228 Železniki, tel. 04/514 64 12
  
 
Vprašanje poslal: BORIS
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ