Izbira ogrevalnega sistema?

Zanima me, ali bi za leseno montažno hišo lahko izbrali toplotno črpalko kot vir ogrevanja oz. ali je mogoče primernejše in bolj smiselno kar klasično ogrevanje (olje, plin - radiatorjič)
Izbira ogrevalnega sistema?

Toplotna črpalka (Tč) je vsekakor dobra alternativa klasičnim sistemom ogrevanja, vendar ni vedno najbolj smiselna oziroma tudi ne samozadostna. Potrebno je vedeti kaj se bo uporabilo za vir energije Tčč Voda, zemlja ali zrakč Vsak vir ima svoje prednosti in pomankljivosti. Zrak je prosto dosegljiv vedno vendar je v času največje potrebe po toploti neuporaben saj Tč pri zelo nizkih temperaturah ne more pokrivati potreb po energiji. Voda - podtalnica - uporaba podtalnice je zakonsko omejena ter je ni mogoče uporabljati za Tč povsod - potrebno se je pozanimati kje je možno. Zemlja - je najboljši način vendar je povezan z največjimi stroški, še posebej pri geosondi, ki bi vam zagotavljala dovolje energije skozi celo leto, vendar je investicija prevelika. Druga možnost uporabe zemlje kot vira energije je zemeljski kolektor - zato pa potrebujete dovolj veliko površino okoli stavbe.

Potrebno je tudi vedeti kakšne so vaše energijske zahteve ter ali bi potrebovali Tč tudi za ogrevanje sanitarne vode. Potrebno bi bilo natančno preračunati, kaj se vam za vaš primer najbolj izplača.

Svetujemo vam, da stopite do enega od slovenskih proizvajalcev ali pa montažerjev Tč ter se pri njih pozanimate. V Sloveniji obstaja že kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s Tč in tudi v prihodnje se bo Tč vedno več uporabljajo saj Slovenija krepko zaostaja za ostalimi državami na tem področju.

AŠ.

 
Vprašanje poslal: Nataša iz Celja
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah