Gradnja

Kaj je bolj primerno, dogovor za zidavo celotne hiše "na čez" ali sprotna zidava po fazahč Koliko okvirno stane kvadratni meter stanovanjske površine za hišočrnrnVsako ima verjetno svoje prednosti in slabosti, vendar - na osnovi katerih elementov (prednosti, slabosti vsake od rešitev) naj se odločamč Koliko lahko pri zidavi hiše privarčujem, če sam naročam vse materiale in za vsako fazo najemam izvajalce?
Gradnja

 

To večno vprašanje muči tako investitorje kot tudi izvajalce. če najprej pogledamo s strani investitorja - torej vas: za izgradnjo na ključ se največkrat odločajo podjetja (in tudi posamezniki), ki želijo čimprej s čim manj spremenljivimi stroški vstopiti v novo stanovanje, hišo. Medtem ko se pa za izgradnjo po fazah odločajo predvsem investitorji, ki želijo kvalitetno gradnjo (vsaka stvar, tudi zgradba potrebuje določen čas za dozoritev), ki vedo, da bodo med samo gradnjo podlegli določenim skušnjavam o predelavi, ki želijo aktivno sodelovati pri izbiri materialov, ... 

Vsak izvajalec ima pa najrajši pošteno plačano delo. V kolikor se že s pogodbo določi (dogovori) način plačila, način gradnje, tako se potem tudi izvajalec "obrača". Iz izkušenj vam lahko navedemo, da je med vrednostjo izgradnje "na čez" in izgradnje po fazah (seveda pod pogojem, da so vsi dejavniki enaki - t.j. količina, materiali, ...) razlike za max. 15% v korist "izgradnje na čez", medtem ko pa se razlike v kvaliteti izvedbe, (tudi energijski) varčnosti zgradbe in ostalih, za življenje pomembnih dejavnikov pokažejo ponavadi šele čez nekaj časa, največkrat pa v nedoločljivi vrednosti.

Pri omembi "na čez" ali kot je v uporabi besedna zveza "gradnja na ključ" moramo opozoriti, da je ta del v zakonodaji zelo ohlapno določen, zato vam svetujemo, da se ob odločitvi za gradnjo "na čez" z izvajalcem že ob podpisu pogodbe dogovorite, kako boste reševali morebitna dodatna dela, spremembe, kdaj "pade" (ob kolikšnem % povečanja obsega del) "na čez",... kajti že s tem si boste prihranili veliko las in živcev.

Koliko bi privarčevali na denarju, če bi sami naročali materiale in za vsako fazo posebej naročali izvajalce smo delno že odgovorili v enem izmed prispevkov v vodiču - Na kaj je dobro biti pozoren pri izbiri izvajalca. Seveda smo skeptični glede varčevanja pri nakupu materiala drugače kot z nakupom cenejših materialov, kajti vi boste kupili material pri prodajalcu (tudi če se dogovorite za poseben popust - rabat) z zakonsko predpisanim 20% davkom na dodano vrednost, medtem ko pa vam bo izvajalec za opravljena dela, torej tudi za ves kupljen in vgrajen material izstavil račun z upoštevanim 8,5% davkom na dodano vrednost, ki je predpisan za stanovanjsko gradnjo (torej je izvajalec tukaj že cenejši za 11,5%).

Naj vas pa opozorimo na zelo pogosto pozabljeno (in tudi ne tako zelo zanemarljivo) podrobnost - račun izvajalca, kar smo poskusili opisati na strani Namen portala .

   

 
Vprašanje poslal: AP
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas