Geomehanika

Pripravljamo dokumentacijo za gradnjo enodružinske hiše na Primorskem. Po posvetovanju s projektantom nam je bilo rečeno da potrebujemo geomehansko analizo. Naj poudarim da gre za vkop kleti. Glede na to, da na internetu nisem našel kaj dosti o geomehaniki (razen za velike objekte) in da je kar nekaj znancev graditeljev (z vkopano kletjo) debelo pogledalo, sem se začel spraševati: - ali je res potrebno narediti tako analizo - če je - kdo jo opravi - kakšen je strošek take analize Hvala ter lep pozdrav Miloš


Za vkop kletnega dela je predvsem potrebno osnovno poznavanje sestave terena (kamen, konglomerat, prst).

Največkrat se le to pokaže šele pri izvedbi izkopa za objekt ker so razna vrtanja in sondiranja "hudičevo" draga. če je le mogoče naj se na terenu nebi kombinirale različne podložne zemljine.

V primeru različnih zemljin je potrebna sprememba temeljenja objekta.Pazite predvsem na kraške pojave ki vam lahko povzročijo kompletno spremembo projekta.

Glede na podkletitev pa je potrebno največjo skrb nameniti pravilni izvedbi hidroizolacije (ni vedno tradicionalno znanje najboljše).

Pri odgovoru nam je pomagal g. Srečko Krč - 041/727-101.

Nasvet uredništva:
obiščite sosede, ki že imajo stavbe okoli vaše parcele in jih povprašajte na kaj so oni naleteli pri izvedbi izkopov. S temi podatki potem stopite do vašega projektanta in mu jih predajte - on pa jih bo vpletel v tehnično poročilo. 
S tem boste prihranili denar za drage raziskave - vendar je pa priporočljivo na gradbišče povabiti geomehanika, ki vam bo ob izvedenm izkopu izmeril nosilnost temeljnih tal in predpisal (ali ne) ustrezne ukrepe za njihovo izboljšanje - ter s tem preprečil kasnejše težave pri posedkih objekta.

  

 
Vprašanje poslal: Miloš Miličev
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad