Delež cene materiala in dela pri gradnji st. hiše

Spoštovani; zanima me, kakšno je razmerje cene dela in cene materiala v %, pri gradnji (nove) stanovanjske hiše?
Delež cene materiala in dela pri gradnji st. hiše
 
Groba ocena razmerja bi lahko bila nekje okoli 70% material, 40% delo, čeprav je to zelo odvisno od vrste potrebnih aktivnosti, potrebnih za postavitev objekta.
 
V naravi je pa tako:
stanovanjska gradnja je obdavčena z znižano 8,5% stopnjo davka na dodano vrednost.
V kolikor greste sami 8kot fizična oseba) kupiti material potreben za gradnjo, boste trgovcu (tako kot gradbeni izvajalec) plačali material po osnovni davčni stopnji t.j. 20%.
 - tukaj sedaj nastaja razlika!
Registrirani izvajalec vam mora za svoje delo izstaviti račun, v kateremu je dolžan upoštevati  plačilo vseh dajatev in davkov v zvezi z delom ter obračun pravilne stopnje davka na dodano vrednost (razliko pri materialu v višini 11,5% uveljavlja od države ob mesečnem obračunu, ki ga pošlje na DURS).

Medtem, ko vas neregistrirani izvajalec (fušar) denarno pride ravno toliko na uro kot registrirani (kljub temu da ne plačuje dajatev in davkov iz in na plačo), pri nabavi materiala plačate 11% več kot če bi dela zaupali (skupaj z nabavo materiala) registriranemu izvajalcu - s katerim poprej obvezno dogovorite ceno.
  
Odločitev je vedno vaša ter od inšpektorja, če se pri vas oglasi na obisku.
 
 
Vprašanje poslal: Franci
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...