Brez vodovoda - deževnica ali vrtina?

Na obstoječi vodovod se ne morem priključiti, novega bodo zgradili v cca 2 letih. Kako zagotoviti kvalitetno vodo v hiši? Opciji sta deževnica in vrtina ali še kaj tretjega? Mi lahko prosim natančno opišete oba sistema z vsemi prednostmi in slabostmi. So potrebna tudi kakšna dovoljenja-soglasja? Hvala in lep pozdrav.
Brez vodovoda - deževnica ali vrtina?
   
Bolj težko boste zagotovili kvalitetno in nadzorovano pitno vodo v objektu, če boste zato skrbeli sami.
 
Uporaba deževnice za pitno vodo je zelo vprašljiva, saj se v samem ozračju nahaja marsikaj sumljivega, tako da bi vam ustrezni filtri kaj hitro postali umazani in bi bilo potrebno njihovo pogosto menjavanje.

Vrtina je zelo verjetna rešitev, vendar za izdelavo le-te potrebujete vrsto soglasij - od Agencije za okolje (pridobiti si morate koncesijo za črpanje vode), že obstoječega koncesionarja na vašem območju, ... Prav tako boste primorani redno skrbeti za vzorčenje vode in pošiljanje poročil na ustrezne institucije.
  
Glede na velike obveznosti in stroške, kljub možnosti, da bo pridobljena voda neuporabna, vam predlagamo da z gradnjo, v kolikor še niste pričeli, počakate oziroma da na upravljalca trenutnega vodovoda "pritiskate" da bi gradnjo novega vodovoda malce pospešili.
  

 
Vprašanje poslal: Gorazd Fajdiga
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti