Vpliv vstopne in izstopne provizije?

Pozdravljeni! Med brskanjem po vzajemnih skladih sem ugotovila, da imajo skladi različne vstopne in izstopne stroške. Kakšen vpliv imajo ti na donosnost skladov? Oziroma kaj je boljše ob predpostavljeni enaki donosnosti sklada, večja vstopna ali izstopna provizija? Hvala!

Slovenski vzajemni skladi imajo vstopne in izstopne provizije med 0 in 3 odstotki, pri čemer vsota obeh ne presega 3 odstotke. Novejši skladi, ki so že usklajeni z novo zakonodajo imajo tudi večjo provizijo.
 
Če primerjamo naložbe v različne sklade, ki imajo hipotetično enako donosnost, a se razlikujejo po vstopnih in izstopnih provizijah, opazimo da ni bistvenih razlik med njimi po katerih bi se odločili za varčevanje v skladu. Sklad, ki ima 3 odstotno vstopno in 0 odstotno izstopno provizijo bo po 3, 5 ali pa po 10 letih nam prinesel podoben donos kot sklad, ki ima 0 odstotno vstopno in 3 odstotno izstopno provizijo. Torej, v kolikor je vsota vstopne in izstopne provizije enaka, razlike med skladom skoraj da ni.
  
Medtem, ko pa je potrebno biti pozoren na upravljalsko provizijo, ki ima pradvsem na daljši rok velik vpliv! Upravljalska provizija se izračunava ves čas varčevanja, torej vsak delovni dan, kar recimo na 10 let nanese kar precej. Zato je smotrno biti pozoren tudi na upravljalske provizije!
  

 
Vprašanje poslal: Metka
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas