Garancija

Pozdravljeni. Vprašanje glede garancije za izvedbo strehe, ki zajema postavitev lesene konstrukcije in krovska dela. Nadzorni zahteva 10 letno garancijo na izvedena dela. Plus bianco menice za garancijo. Prosim za nasvet, ker se mi ne strinjamo z takšno garancijo. Hvala za odgovor. Lep pozdrav. Miha
Garancija
  
Ostrešje je konstrukcijski element - o ostrešju so v publikaciji izdani s strani Ministrstva za okolje in prostor zapisali tole:
Ostrešje je nosilna konstrukcija strehe. Običajno je izdelano iz lesa, lahko tudi iz armiranega betona ali kovine. Leseno ostrešje sestavljajo osnovni nosilni elementi: stebri (vertikalni elementi), lege (horizontalni elementi) in špirovci (nagnjeni elementi, ki potekajo od slemena do kapa). Lesena ostrešja z večjimi razponi imajo posebne konstrukcijske sisteme za prenos obtežbe v spodnjo konstrukcijo stavbe – to so vešala ali razpirala različnih oblik (trikotno, trapezno).
 
Tukaj pa nastane majhen problem - predpisane 10 letne garancije za solidnost konstrukcijskih elementov iz 80 let prejšnjega stoletja ni več - trenutno je v veljavi le en predpis, ki točno določa (lahko rečemo minimalni) garancijski rok - Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 18/04).
 
Po temeljitem pregledu trenutno veljavne zakonske dokumentacije in FIDIC priporočil, bi vas moral investitor pred pripravo ponudbe opozoriti na njegovo zahtevo po daljši dobi garancije za odpravo napak. 
 
Pa še to: bianco menica je brez ustrezne menične izjave samo ničvreden papir ...
  
 
Vprašanje poslal: M.P.
Odgovor: Domen D.
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...