Davek od prodaje starega objekta.

Spoštovani ! Če v delu poslovnega objekta kateri je v lasti fizične osebe več kot 5 let naredimo več stanovanj brez poseganja v konstrukcijo, velikost in videz objekta. Ali imamo pravico ta stanovanja prodati z 2% DPN čeprav je gradbeno izdano tega leta - na podlagi katerega zakona? Ali sem kot fizična oseba obvezen plačati 8,5 ali 20 % DDV?
Davek od prodaje starega objekta.
 
V kolikor ste lastnik nepremičnine dalj časa, vam Zakon o davku na promet nepremičnin (ZDPN) predpisuje 2% stopnjo davka.
 
Samo pri prvem prenosu nepremičnine (objekta v celoti) se obračunava davek na dodano vrednost (za stanovanja 8,5%, za poslovne objekte 20%).
Ko boste gradili stanovanjski del, lahko od izvajalca zahtevate z izjavo, da gre za gradnjo stanovanj za neznanega kupca, gradnjo z 8,5% davkom na dodano vrednost (tudi če ste sami pravna oseba).
  
 
Vprašanje poslal: Mirela
Odgovor: domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ