Zakaj naj bi gradbena podjetja skrbela za svoj ugled

Izvajalec je dober le toliko časa, kot je svež spomin na njegovo zadnjo napako! Na žalost večina ljudi ne pozabi napak in imamo zelo kratek spomin na dobro delo in uspešne projekte.
Zakaj naj bi gradbena podjetja skrbela za svoj ugled

 Na vprašanje, katere restavracije strežejo dobro hrano oz. imajo dobre storitve boste zagotovo iskali odgovor dlje časa kot na vprašanje, v kateri restavraciji ste dobili slabo hrano oz. storitev. Povrhu se boste spomnili še točne lokacije in tudi datuma, če ne še celo ure ... Žal največkrat slabe strani ostanejo v spominu bolj kot tiste dobre, zabavne.

Pri gradnji je zelo podobno - stranke se bodo izvajalca spomnile še dolgo časa, četudi je bila napaka že zdavnaj odpravljena. Tudi če je vaša cena najcenejša, pa imate zaradi poprejšnjih napak slab ugled (pa čeprav nezasluženo), vam ne bo uspelo pridobiti posla.

Ena napaka lahko razveljavi na tisoče ur trdega dela, ne glede na to kdo napako stori - vi ali vaš zaposleni. Incidenti, ki lahko vplivajo na ugled podjetja so slaba kakovost, slabo urejeno osebje, agresivno vedenje pri poravnavi terjatev, varnostne nesreče, okoljske nesreče in zamude pri izvedbah. Tudi dogodki, ki so za vas skoraj nepomembni so za nekatere stranke lahko zelo problematični - saj vsak človek gleda na stvari drugače.

Poleg tega se "dober glas sliši v deveto vas, slab pa še dlje!" Kar pomeni, da se stranke med seboj pogovarjajo ...

Ne podcenjujte slabe publicitete, ki je lahko posledica nesreč na vašem projektu, izhaja iz okoljske problematike, poškodovanja javne lastnine, dvomi v poštenost poslovanja, sporov in sodnih postopkov s strankami, slaba kakovost izdelave ali nespodobno vedenje vas in vaših delavcev, ... Slabe novice se širijo hitreje kot dobre - na žalost je cel svet naravnan v iskanje senzacionalnih zgodb, manj v potrditev uspešnih projektov.
 
Toda ... vedno je tudi toda ... tudi sosedje in mimoidoči, ki hodijo mimo vašega gradbišča se kaj hitro seznanijo z neorganiziranostjo in slabim upravljanjem projekta. Te potencialne stranke vas bodo že takoj izklopile iz seznama možnih izvajalcev za njihov projekt. Kot smo že omenili - ljudje se pogovarjajo - in tudi stranke, ki niso bile priča slabši organiziranosti ali izvedbi to slej kot prej tudi izvedo (največkrat še zelo "olepšano" različico) in škoda je že storjena.

Pomembno je, da celotno osebje razume pomen kakovostnega izvajanja projekta, kot tudi pomen izvajanja projekta kakovosti - ne glede ali je to na področju varnosti, okolja, disciplinskih kršitev ali zgolj na področju stroke. Ugled je namreč timsko delo in vsak mora vedeti, kako pomembno je, da se podjetje vedno pokaže v lepi luči, da se vzdržuje lep ugled podjetja v vsem, kar počnejo.
  
Na podlagi ugleda stranke največkrat iščejo izvajalce, se morebiti le z njimi pogajajo za ceno izvedbe. V preteklosti se je že zgodilo in se (sicer manjkrat) še dogaja, da stranke ne izberejo najcenejšega ponudnika, temveč tistega, ki ima večji in bolj neomadeževan ugled. 

Stranke iščejo uglednega izvajalca, ki zna opraviti svoje delo kvalitetno, varno in pravočasno, z minimalnim naporom.

Avtor: Paul Netscer, priredba GRADIMO.com
(Paul Netscher je avtor odmevnih knjig "Successful Construction Project Management: The Practical Guide’ in ‘Building a Successful Construction Company: The Practical Guide’")

 
Vir:
16. april 2015