Udobje bivanja

Zadnje raziskave evropskega trga kažejo na to, da Slovenci še vedno menimo, da živimo v hišah s premalo svetlobe in preveč vlage, že tradicionalno pa od drugih evropskih narodov odstopa naša želja po bivanju v individualni hiši.
Udobje bivanja
 
Oblika, sestava in funkcionalna zasnova slednje se vse bolj spreminja: "zaprte" okostenele tlorise nadomeščajo vse bolj fleksibilne, dobro izkoriščene zasnove prostora z večjim številom kopalnic in drugih prostorov za različne namene.
 
Hkrati se vse bolj obračamo h gradnji z naravnimi materiali, predvsem lesom, veliko več pozornosti namenjamo energetskim lastnostim objektov, naravni svetlobi, prezračevanju, ki so tudi kjučni elementi za udobno bivanje, ter vse bolj tudi pametnim napeljavam.
 
Pri obliki hiš vse bolj črpamo iz naše tradicionalne arhitekture. Opaziti je iskanje nove tipizacije individualnih hiš glede na arhitekturno krajino, po drugi strani pa se ljudje vse bolj navdušujejo tudi nad zelo sodobnimi, trendovskimi, bolj globalnimi oblikami objektov.
 
Individualna zasnova z majhno porabo energije
Glede na omenjeno so lesene montažne hiše Ekokoncept zasnovane individualno, v povezavi z naravo, prostori so difuzijsko odprti s čim večjo naravno regulacijo vlage. V Ekokonceptu želijo vgrajevati materiale, ki ne oddajajo strupenih snovi, prostore osvetlijo čim bolj naravno in hkrati izkoristijo solarne pribitke v hladnih mesecih.
 
Recimo: izraba inercije toplote tal in severne stene, listna zazelenitev južnega pročelja (trta), kjer se poleti fasada hladi, pozimi, ko listje odpade, pa se ob sončnih dnevih ogreva.
 
Udobnost stanovanja, hiše ali celo delovnega mesta je namreč odločilnega pomena za naše dobro počutje. Poleti je treba toploto zadržati zunaj, pozimi pa jo moramo ohraniti v notranjosti. Poleg ustrezne temperature je naše udobje odvisno tudi od tega, koliko zraka prehaja med zunanjostjo in notranjostjo objekta. Vsi ti kriteriji so z montažnimi lesenimi hišami Ekokoncept več kot izpolnjeni.
 
Zaradi odlične toplotne izolacije lesene montažne hiše zagotovljajo optimalne pogoje za življenje skozi vse leto. Odlikuje jih majhna poraba energije, montažne stene iz organskih materialov pa pomagajo ustvariti občutek udobja, saj ima les med drugim tudi sposobnost regulacije relativne vlage z absorbiranjem ali oddajanjem vode.
 
Manj energije, več udobja

Trenutno smo prišli do točke, ko hiše porabijo izjemno malo energije, tako da v prihodnje pričakujemo vse več energetsko "presežnih" objektov, kot je denimo Ekokonceptova hiša "ek 010", ki ne bo samo energijsko samozadostna, temveč bo energijo tudi proizvajala, kar je v dobi, ko smo zelo odvisni od energentov, izjemno pomembno. Pričakujemo, da bo velika večina hiš v prihodnje z uporabniki povezana prek naprav tipa i-pod, phone, pad, ki že zdaj omogočajo krmiljenje ogrevanja, razsvetljave, senčenja in podobno, skratka večine parametrov, od katerih je odvisno udobno bivanje v prostoru.
 
 
Vir:
12. julij 2012