Top 10 arhitektov sodobnega časa

Kratek pregled desetih najbolj odmevnih arhitektov, ki so v zadnjih desetletjih s svojim inovativnim pogledom na stavbe najbolj vplivali na svet.
Top 10 arhitektov sodobnega časa

  
Oscar Niemeyer (1907)

oscar niemeyer24 large
S polnim imenom Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho velja za enega izmed stebrov modernizma. Njegovo življenjsko delo je koncept mesta Brasilia. Znan je po uporabi betona, ki ga zavije v obline. Med drugim je sodeloval pri načrtih za izgradnjo palače Združenih narodov v New Yorku. Kljub svojim 104 letom še vedno ustvarja.


Frank Gehry (1929)

frank gehry s fred ginger house
Vanity Fair ga je označil za najpomembnejšega sodobnega arhitekta. Njegov portfolijo sestavljajo stavbe, ki so med največjimi turističnimi atrakcijami, na primer Guggenheimov muzej v Bilbau, Der Neue Zollhof v Düsseldorf in Marqués de Riscal Vineyard Hotel v Elciego. Je predstavnik dekonstruktivizma, ideje, da forma ne sledi vedno funkciji. Čeprav kritiki trdijo, da so njegove stavbe neuporabne, so nedvomno fotogenične.


Norman Foster (1935)

Millau Viaduct small
Najpomembnejši sodobni britanski arhitekt ustvarja stavbe, ki vse po vrsti postanejo označevalci prostora. V štiridesetih letih dela je prejel 190 nagrad in zmagal na 50 mednarodnih natečajih. V zadnjih letih se posveča ekološki gradnji. Med njegove najpomembnejše stavbe sodijo Millennium Bridge, nebotičnik 30 St Mary Axe in stadion Wembley v Londonu, Hearst Tower v New York City, Torre Caja v Madridu, viadukt Millau (na sliki), novo pekinško letališče in prenova nemškega parlamenta v Berlinu.


Zaha Hadid (1950)

montpellier zaha hadid 06 3
Rojena v Iraku, je Zaha Hadid prva ženska, ki je prejela Pritzkerjevo nagrado, najvišjo nagrado v arhitekturi. Od leta 1980, odkar deluje v svojem biroju v Londonu, je zmagala na številnih mednarodnih natečajih, a ima to nesrečo, da vsi njeni načrti niso bili uresničeni. Njene zgradbe so drzne, nekonvencionalne, umetniške, v skladu z dekonstruktivizmom. Med najpomembnejšimi stavbami so operna hiša v Guangzhou, skakalnica v Innsbrucku, plavalni center olimpijskih iger v Londonu, Kulturni center Heydar Aliyev v Bakuju in Muzej umetnosti 21. stoletja MAXXI v Rimu.


Renzo Piano (1937)

Piano osaka
Italijanski arhitekt Renzo Piano je s svojo nekonvencionalno in visoko tehnološko arhitekturo med najbolj pomembnimi arhitekti 21. stoletja. Njegova najbolj znamenita stavba je Pompidoujev center v Parizu, ki še vedno vzbuja začudenje. Poleg tega se je s svojim birojem podpisal še pod najnovejši londonski nebotičnih The Shard, letališče v Osaki (na sliki), amsterdamski muzej tehnologije NEMO, stavbo New York Timesa in ureditev Potsdamer Platza v Berlinu.


Rem Koolhaas (1944)

koolhaas cctv exterior revealed horizontal gallery
Najpomembnejši nizozemski arhitekt in urbanist je želel postati scenarist, a je napisal le dva scenarija – za grozljivko in erotični film. Zato se je raje posvetil arhitekturi. Njegov stil je vez med modernizmom in dekonstruktivizmom. Njegove značilne stavbe so glavna knjižnica v Seattlu, Casa da Mùsica v Portu, Muzej umetnosti v Seulu in stavba kitajske televizije v Pekingu (na sliki). Poleg tega je tudi izjemen arhitekturni pisec.


Jean Nouvel (1945)

Barcelona Torre Agbar
Francoski arhitekt Jean Nouvel je bil v otroštvu navdušen nad matematiko in umetnostjo. Oboje se zrcali v njegovem arhitekturnem slogu, ki je znan po številnih drobnih detajlih. Med pomembnejšimi stavbami so Inštitut arabskega sveta in Musée du quai Branly v Parizu, kontroverzni nebotičnik Torre Agbar v Barceloni (na sliki) in nebotičnik Dentsu v Tokiju.


Daniel Libeskind (1946)

ROM FullRES (c)%20Elliott%20Lewis%20Photography%20
Ameriški arhitekt poljsko-judovskega porekla je svojo kariero začel razmeroma pozno, šele pri petdesetih letih. Kljub temu velja za enega vidnejših sodobnih arhitektov. Med njegove stvaritve sodijo Judovski muzej v Berlinu, muzej Royal Ontario v Torontu (na sliki) in gledališče Grand Canal v Dublinu. Je tudi med arhitekti, ki sodelujejo pri obnovi World Trade Centra v New Yorku.


I.M. Pei (1917)

Pei Doha
Na Kitajskem rojeni, v Ameriki živeči arhitekt Ieoh Ming Pei velja za mojstra moderne arhitekture. Najbolj slaven je po piramidi v pariškem Louvru. Med študijem je prijateljeval z arhitekturnima velikanoma Walterjem Gropiusom in Marcelom Breuerjem. Med vidnejše stavbe njegovega opusa sodijo Muzej islamske umetnosti v Katarju (na sliki), knjižnica John F. Kennedy v Bostonu in stolpnica Bank of China v Hong Kongu.


Tom Wright (1957)

dubaj jadro
Britanski arhitekt si zasluži priložnost na seznamu najpomembnejših arhitektov, ker je zaslužen za eno izmed ikonskih stavb 21. stoletja. To, kar je Eifflov stolp za Pariz ali opera za Sydney, je Burj Al Arab za Dubaj. Simbol časa, galopa v prihodnost. Stavba mu je prinesla velik sloves v arabskem svetu, tako da je večina njegovih stvaritev tam – od hotela v Tunizji do nebotičnikov v Rijadu.


vir: Siol.net  

 
Vir:
06. december 2012