Stavbe, ki jih pričakujemo v letu 2021

Od obalne knjižnice MAD do prilagodljivega projekta ponovne uporabe Tadaa Anda smo zaokrožili 12 najzanimivejših arhitekturnih projektov, ki naj bi bili končani leta 2021.
Stavbe, ki jih pričakujemo v letu 2021
  
Knjižnica Wormhole, Kitajska, avtor MAD
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 sq
Prihodnje leto bodo odprli obalno knjižnico Wormhole, ki jo MAD gradi na kitajskem otoku Hainan.
Imel bo vijugasto belobetonsko obliko, prebodeno z velikimi krožnimi izrezi, ki naj bi vzbudila "črvotočino, ki presega čas in prostor".

Vizualizacija Le Mémorial des Martyrs v Nigeriji avtorja Adjaye Associates
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 8
V Nigeriji bodo Adjaye Associates dopolnili spomin na ljudi, ki so izgubili življenje v boju proti teroristom na mejah zahodnoafriške države.
Oblikovala ga bo mreža 56 betonskih stebrov v obliki zvezd, ki segajo 20 metrov v zrak in so dvignjeni v velikem prostoru za civilne prireditve.

Zunanjost prenovljene La Samaritaine podjetja SANAA
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 0
Po dolgih pričakovanjih bo v Parizu svoja vrata odprla SANAA-jeva oživitev ikonične veleblagovnice La Samaritaine.
V okviru projekta je studio nekatere fasade stavbe iz 19. stoletja zamenjal z novo prozorno kožo, ki jo opisuje kot "sklop jedkanih steklenih valov".
Prvotno naj bi se odprl že leta 2013, vendar se je gradnja večkrat ustavila zaradi različnih sodnih primerov in kampanj proti spremembam.

Vizualni prikaz Malega otoka studia Heatherwick
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 2
Eden bolj nenavadnih projektov, ki se bo zaključil prihodnje leto, je Mali otok Thomasa Heatherwicka, park, povišan nad reko Hudson v New Yorku.
Projekt, prej znan kot Pier 55, je sestavljen iz 132 stebrov v obliki gob, ki bodo podpirali valovito zeleno pokrajino. V njej se bodo nahajale območja za prireditve v skupnosti in platforme za ogled.

Vas kaj spominja na park v Barceloni?

LOKACIJE VREDNE OBISKA: PARK GÜELL, BARCELONA

Lokacije vredne obiska: Park Güell, BarcelonaPark Güell je mestni park v Barceloni, ki so ga po načrtih katalonskega arhitekta Antonija Gaudíja zgradili med letoma 1900 in 1914.
   Park je bil sprva mišljen kot del nadstandardne soseske, ki jo je zasnoval arhitekt Eusebi Güell, Gaudíjev največji podpornik in oboževalec; odtod tudi ime parka. Celoten projekt ni bil uresničen, čudoviti park pa je mestu ... več

 

Prenovljena notranjost Bourse de Commerce avtorja Tadao Ando
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 9
Druga prenovljena zgodovinska stavba v Parizu, ki se bo odprla leta 2021, je Bourse de Commerce - borza iz 18. stoletja, ki jo Tadao Ando spreminja v galerijo sodobne umetnosti z Niney et Marca Architectes, Pierre-Antoine Gatier in Setec Bâtiment.
Vsi njeni razstavni prostori bodo v krožni betonski konstrukciji, nameščeni neposredno pod prvotno poslikano kupolo stavbe.

Vizualizacija obrata za ravnanje z odpadki v Vzhodnem Shenzhenu na Kitajskem avtorja Schmidt Hammer Lassen Architects
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 5
Gradnja največje svetovne elektrarne za ravnanje z odpadki bo končana na gorskem območju na obrobju Shenzhena in bo začela sežigati do 5000 ton smeti na dan.
Dve tretjini strehe velike krožne stavbe bosta pokrita s fotonapetostnimi paneli, kar bo zagotovilo tudi lastno trajnostno oskrbo z energijo.

Vizualni prikaz Le Dôme, Francija, Fosters + Partners
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 1
Eden najmanjših projektov na seznamu je Le Dôme, klet, ki jo Fosters + Partners razvija v Saint-Émilionu.
Imela bo značilno kupolasto obliko, ki posnema njegovo položno mesto, in teksturirano paleto materialov, ki vključuje terakotne strešnike in stene, narejene iz zabljene zemlje in betona.

Vizualni prikaz razširitve Snøhette za muzej Ordrupgaard na Danskem
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 6
Snøhetta ima številne projekte, ki so se zaključili leta 2021, eden najbolj zanimivih pa je podzemni podaljšek umetniškega muzeja Ordrupgaard na Danskem.
Podzemna stavba, ki bo vodila do galerije, ki jo je leta 2005 zgradila Zaha Hadid, je zasnovana tako, da je od zunaj vidna le njena jeklena streha, ki spominja na abstraktno skulpturo na muzejskem vrtu.

Vizualni prikaz doline na Nizozemskem MVRDV
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 4
MVRDV je prvič predstavil svojo zasnovo te mešane stolpnice v Amsterdamu leta 2015, končno pa naj bi se odprla leta 2021.
Poimenovana dolina bo obsegala tri vrhove, vsakega obdanega z zelenjem in kotnimi zalivi, ki štrlijo iz vseh kotov.

Nas pa zanimajo rešitve z morebitnim kasnejšim zamakanjem ...

Vizualizacija skateparka Holloway Studio
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 1
"Prvi" namensko zgrajen večnadstropni skatepark naj bi bil predstavljen v britanskem obmorskem mestu Folkestone v Kentu.
Vseboval bo tri nadstropja valovitih betonskih površin, ki delujejo kot rampe, mogoti in police za rolkarje in kolesarje BMX, s ciljem preprečiti, da bi se mladi oddaljili od območja.

Vizualizacija prizidka Museum Küppersmühle v Nemčiji, avtor Herzog & de Meuron
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 1
V Nemčiji naj bi Herzog & de Meuron dokončali dograditev muzeja Küppersmühle, ki ga je studio leta 1999 zgradil v skladišču na podlagi glavnega načrta Normana Fosterja
Prizidek bo na koncu vrste industrijskih stavb uvedel tri opečne galerije in se do njih povezal prek mostov, ki gredo skozi prvotne silosne stolpe. Gre za drugo razširitev, ki je predvidena za muzej, potem ko prva zasnova studia, ki je vključevala osvetljeno kocko, uravnoteženo na vrhu silosov, ni bila nikoli realizirana.

Sedež podjetja Bee'ah, ZAE, avtor Zaha Hadid Architects
stavbe2021 architecture roundups dezeen 1704 col 7
Še en pozni prihod leta 2021 bo sedež Bee'ah v Združenih arabskih emiratih, ki je bil že načrtovan za leto 2020.
Konceptualizirana s strani pokojne arhitektke Zahe Hadid - stavba ima ukrivljeno lupino, ki dopolnjuje puščavsko okolje in ji pomaga, da zdrži ekstremne vremenske razmere.

 
15. januar 2021