Skrivni vrtovi

Skriti vrtovi, kjer si človeška domišljija da duška, so nastajali od nekdaj. Za samostanskimi zidovi so se menihi varni pred zunanjim svetom prepuščali molitvi in veliki strasti – vrtnarjenju.
Skrivni vrtovi

 
V muslimanskem svetu pa je bilo in marsikje je še to edino okolje, kjer se lahko ženske sproščeno gibajo v svoji majhni oazi zelenja. Italijani pravijo takšnemu vrtu giardino segreto. Skrite romance, tajne zarote in druga skrivnostna dogajanja so našla svoj prostor prav v teh vrtovih, polnem zelenja in odmaknjenosti.

Aktualnost v današnjem času
Mimoidočim na drugi strani visokega, z bršljanom obraslega zidu takšni vrtovi vzbujajo nemalo radovednosti. Nekaj skrivnostnega je v njih in čeprav praviloma niso veliki, je njihov učinek na človeka izjemen. Prav zaradi tega so zelo aktualni in naj so urejeni na terasi, na dvorišču ali drugje, je njihov prvenstven namen ostal enak: individualizacija prostora.

Majhni in zaprti pred zunanjim svetom so idealni za mestno okolje, kjer je prostora malo, obenem pa bi radi imeli svoj mir in uživali v lepem naravnem okolju. V svojem malem vrtu lahko pobegnemo od hitrega vsakdana in vsaj takrat, ko smo v njem, pozabimo na vse. Pri tem pa nam bodo zasaditve z rastlinami v veliko pomoč. Število različnih vrst in sort ni tako pomembno kot njihova razmestitev po prostoru. S skrbno oblikovanimi pušpani, stebri, kamnitimi vazami, kipi in visokimi mejami bomo uživali v pravem renesančnem okolju. Lahko pa si omislimo aktualnejše oblikovanje od minimalizma do bujnih gred s trajnicami.

stress free

 

Sodobne skrivne oaze
V skritem vrtu si lahko ustvarimo prijetno okolje za dnevno sobo na prostem, ki je ob lepem vremenu lahko tudi jedilnica. Če je površina res majhna in ni prostora za sajenje rastlin, si lahko pomagamo z zasaditvami v posode, ki jih postavimo na tlakovano površino. Za takšno sajenje si lahko omislimo veliko število različnih rastlin od drevja in grmovnic do enoletnic, trajnic in čebulnic. Dvignjene grede okoli osrednjega dela pa so lahko oblikovane z različnimi materiali. Lahko so lesene, opečnate, kovinske, obložene z naravnim kamnom ipd.

Izbor rastlin
Vzpenjavke in plezalke so obvezne rastline v takšnih vrtovih, saj se s razraščajo prek zidov in pokrivajo očem nezaželeno. Vedno zelene bršljane lahko kombiniramo z drugimi vrstami, kot so glicinije, vrtnice, kovačniki in druge. Med trajnicami pa se lahko odločimo za krvomočnice in plahtice, s katerimi bo vrt dobil obilo zelenja ob nevsiljivem cvetenju z naravnimi barvnimi odtenki.
 
Majhni skriti vrtovi nam ponujajo obilo elementov dobrega počutja. In čeprav se po velikosti ne morejo primerjati z odprtimi vrtovi, so lahko prijetnejši in predvsem bolj domači. Morda se nam zdi njihova ureditev na prvi pogled preprosta, a izbor oblik in pravih rastlin je izziv tudi za največje mojstre.

vir:  siol.net/trendi

 
Nekaj nasvetov za vaš lastni skrivni kotiček si lahko ogledate tudi tukaj:

Želite na novo urediti vrt, pa ne veste kje začeti?

Želite na novo urediti vrt, pa ne veste kje začeti? So terase, zaradi katerih si ljubosumen na dvorišče svojega bližnjega, urejena okolica, kakršne gledate v revijah, ...                                    
Vse to in še več je sedaj dostopno tudi vam.  Bodimo realni.  Večinalastnikov nima nobenih izkušenj pri načrtovanju in oblikovanju vrtov ali dvorišč. In če lahko strokovnjakom zmanjka idej, potem si lahko ... večLep vrt ni samo rezultat truda, ampak tudi načrtovanja

Lep vrt ni samo rezultat truda, ampak tudi načrtovanja Najlažje je v prvi vrtnariji izbrati vrtne rastline, ki so nam najbolj všeč, toda to nikoli ni prava pot do vrta, ki nam ga bodo vsi zavidali.           
Vsaka rastlina namreč ni primerna za vsak vrt. Morda ne bo imela dovolj sonca ali sence, včasih pa je lahko tudi premajhna ali prevelika glede na prostor, kamor bi jo radi posadili. Prostor pred hišo uredite drugače kot prostor ... več

 
Vir:
13. november 2013