Razširitev Panamskega prekopa je trenutno največje gradbišče

Preko 4.200 delavcev v dveh izmenah dnevno vgradi povprečno 6,3 tisoč kubikov betona!
Razširitev Panamskega prekopa je trenutno največje gradbišče

  

Panamski prekop (špansko Canal de Panamá) je prekop, ki seka Panamsko ožino in s tem povezuje Atlantski in Tihi ocean. Odprt je bil 15. avgusta 1914 in meri 82 km. Z njegovo izgradnjo je bila pomorska pot med vzhodno in južno obalo Amerike korenito skrajšana in olajšana, saj ladjam ni bilo več potrebno pluti okrog viharnega rta Horn. Pot med New Yorkom in San Franciskom se je skrajšala za skoraj 29.000 kilometrov. Kanal danes uporablja več kot 80 držav, na njem pa se stika 144 mednarodnih pomorskih poti.

Prekop ima dva sklopa zapornic na tihooceanski in enega na atlantski strani. Med njima leži Gatúnsko jezero s številnimi otoki. Njegova gladina leži 26 metrov nad morjem, napaja pa ga v ta namen zajezena reka Chagres. Trojne atlantske zapornice (vsaka je visoka 20 m in tehta 745 ton) pri Gatúnu so tako dobro uravnotežene, da za njihovo premikanje zadostuje 30-kilovatni motor. Iz jezera nato ladje plujejo skozi prvi tihooceanski sklop pri Pedro Miguelu, nato pa še skozi drugega pri Mirafloresu. Pacifiška ima mnogo višje plime od atlantske. Vse zapornice so podvojene, da lahko ladje plujejo v obe smeri. Skozi prekop jih vlečejo z majhnimi lokomotivami.

Nekaj (trenutnih) tehničnih podatkov: globina ugreza ladje je omejena na 12,6 m, širina zapornic je 33,53 m - širina ladij je omejena na 32 m, vsaka zapornica je dolga 320 m, obdajajo jo betonske stene debeline 15 m pri temeljih in 3 m na vrhu; jeklena vrata zapornic so debela 2 m, široka 19,5 m ter visoka 20 m. Ladje za pot v povprečju potrebujejo od 8-10 ur.

Promet skozi kanal je trenutno bistveno večji od prometa, ki so ga načrtovali graditelji. Leta 1934 so maksimalno kapaciteto ocenili na 80 milijonov ton letno,[1] do 2007 pa je skupna letna tonaža ladij, ki so plule skozenj, dosegla že več kot 312 milijonov ton. Skoraj polovica ladij dosega maksimalno širino, pri kateri še lahko plujejo skozi zapornice, 10 % pa maksimalno dolžino.  Trenutno tako poteka projekt izgradnje tretjega sklopa zapornic, ki naj bi bil končan do leta 2015 in bo po načrtih podvojil kapaciteto prekopa.

panamakanal kletterschalung peri 02 lg

 

 


 
Sedaj se vzporedno z "delujočim" prekopom gradijo tri nove zapornice zapored 403 m posamične dolžine in 55 m širine, ki bodo omogočale premagovanje 26 m višinske razlike večjim ladjam -  do 49 m širine in s ugrezom globjim od 15 m.

Še podatek za gradbenike:  na gradbišču, kjer opažne elemente zagotavlja Peri, deluje 70 dvigal  in minimalno 30 črpalk za beton ...

panamakanal kletterschalung peri 07 lg 
panamakanal kletterschalung peri 01 lg
panamakanal kletterschalung peri 03 lg
panamakanal kletterschalung peri 06 lg
panamakanal kletterschalung peri 08 lg

 

 
Vir:
22. november 2013