Pozornosti pri nakupu novega doma

Kupovanje nepremičnine je stresno opravilo za vse, ki se prvič lotevajo tovrstnega posla.
Pozornosti pri nakupu novega doma

  
Nakup nepremičnine se v posameznikovem življenju zgodi le nekajkrat in pravila, ki vladajo na nepremičninskem trgu, se nenehno spreminjajo. K celotnemu procesu je vključen tudi velik vložek investicije denarja - morda največji v življenju. Nekateri kupci imajo zato velik strah pred tem, da ne bodo naredili velikih napak ob nakupu, druge skrbi, da ne bodo našli prave hiše, ki ustreza vsoti denarja, ki jo imajo na razpolago za nakup.

Eden od načinov, da se izognemo negotovosti ob nakupu stanovanja je, da se procesa nakupa lotimo sistematično in organizirano:

  • Prvi korak pri tem je, da smo prepričani, da je nakup novega doma v tem trenutku v življenju najboljša odločitev. Odgovor na to vprašanje je od posameznika do posameznika različen, lahko pa se odločite in poiščete finančne svetovalce, ki vam bodo izdelali strukturo stroškov nakupa nepremičnine, preden se boste odločili za tako pomemben korak, kot je nakup novega doma.
  • Da bi se lažje odločili, kaj iščete, je pametno, da sestavite sistematičen seznam potreb in želja, ki jih imate: oddaljenost od službe, mirnejše lokacije, razporeditev prostorov ipd.
  • Ko ste se dokončno odločili in ste sposobni za nakup, je modro obiskati  eno od nepremičninskih agencij in izbrati agenta, ki vas bo zastopal. Za dobrega agenta je najboljši garant priporočilo prijateljev, ki imajo že izkušnje in vam lahko pri izbiri agencije svetujejo iz prve roke. Ko boste izbrali agenta, je najbolje, da mu predložite celoten spisek vaših pogojev in se posvetujete z njim o najboljši rešitvi lokacije in izbire nepremičnine.
  • Pomembno je tudi, da se pred začetkom nakupa nepremičnine dogovorite z banko glede kredita, seveda če ga potrebujete. Tako si boste na jasnem, s kolikšno vsoto lahko računate ob nakupu in v primeru, da najdete primerno nepremičnino za nakup, ne boste imeli težav pri zbiranju denarja.
 
Vir:
01. januar 1970