Pasivna hiša Eisenstraße - bi jo imeli?

Jeklena konstrukcija, ki spominja na dvokapno streho, predstavlja okvir za sodobno arhitekturo in napredno tehniko. Hiša diha kot funkcijska jakna in jo je mogoče ogreti z dvema sušilnikoma za lase.
Pasivna hiša Eisenstraße - bi jo imeli?
   
Položni griči, zasneženi vrhovi, tradicionalne kmetije: slikovit predel Mostviertel v Spodnji Avstriji, ki leži južno od Donave, je med drugim poznan po svojih nošah, cvetovih hruške in moštu. Sodobne arhitekture tukaj niti ne pričakujemo – zato smo presenečeni nad tem, kako odlično se zlije s podeželsko idilo. Vsaj če je tako dobro zgrajena kot »pasivna hiša Eisenstraße« mojstra za leseno gradnjo Adija Strigla in inženirja Roberta Zellhoferja. Mojster za leseno gradnjo in strokovnjak za hišno tehniko sta namreč na harmoničen način moderno prepletla s tradicionalnim. In sicer tako, da sta motiv dvokapne strehe uporabila za prozoren jekleni okvir.
pasivna lesena 2
  
Znotraj najdemo kvadratno gradnjo s klančino za neoviran dostop in prostrano teraso. Vendar pa hiše ne odlikuje samo njena oblika, temveč tudi njen trajnostni način gradnje iz lesenih prečk: hiša je do 99 odstotkov izdelana iz ekoloških materialov, diha kot funkcijska jakna in jo je mogoče ogreti z dvema sušilnikoma za lase,« pojasnjujeta oba mojstra. Kaj to pomeni za stanovalce? Nič evrov za prijetno ozračje v prostoru.
 
vir: egger.com
 
Vir:
23. januar 2020